El TC paralitza els recursos contra lleis del Parlament, per la recusació d'un magistrat

El motiu és que tramitarà la recusació presentada contra Ollero per la Generalitat

El Constitucional no estudiarà la impugnació de Junqueras fins que es resolgui una d'anterior de Sànchez

zentauroepp39987795 imatge exterior de la fa ana del tribunal constitucional  el171219131432

zentauroepp39987795 imatge exterior de la fa ana del tribunal constitucional el171219131432 / TANIA TAPIA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha decidit tramitar la recusació presentada per la Generalitat contra el magistrat Andrés Ollero per apartar-lo de la resolució de tots els recursos pendents contra lleis del Parlament. Això paralitzarà la resolució d’aquestes impugnacions fins a almenys el pròxim mes de gener, quan es preveu que l’incident pugui ser resolt, van informar a EL PERIÓDICO fonts de l’alt tribunal. 

El motiu al·legat per la Generalitat per provar d’apartar-lo de les impugnacions en les quals és part és que considera que el magistrat de tarannà conservador la va titllar de supremacista en el vot particular amb què va discrepar de la majoria, que va avalar el Codi Civil català i només va anul·lar el procediment notarial que preveu. Per això considera que està contaminat per pronunciar-se sobre altres lleis també impugnades pel Govern central, com és el Codi Tributari català

Fonts de l’alt tribunal neguen que la tramitació d’aquest incident suposi tornar a temps passats, com els viscuts durant la resolució del recurs del PP contra l’Estatut durant la qual es va viure una autèntica guerra de recusacions. Per això les fonts consultades veuen difícil que la iniciativa de la Generalitat acabi sent estimada, tot i que ara es nomeni un magistrat com a instructor i es demani informe a totes les parts. Aquest jutge serà qui elevi una proposta de resolució al ple. 

Expliquen que rebutjar-lo de ple s’ha descartat al no apreciar cap error formal en l’incident, però estimar-lo sembla molt complicat per l’experiència viscuda i la dificultat que planteja apartar un magistrat de la resolució de certs recursos, ja que, a diferència dels jutjats ordinaris, no pot ser reemplaçat per cap altre i amb això queda alterada la composició del mateix tribunal.

Sànchez abans

D’altra banda, el ple del Constitucional ha posposat a gener la seva resolució del recurs presentat pel president d’ERC, Oriol Junqueras, contra la negativa del jutge del Suprem Pablo Llarena de deixar-lo sortir de presó per assistir a la sessió constitutiva del Parlament, el gener del 2018. Al seu lloc, el que va fer el magistrat va ser establir la delegació del vot per no alterar les majories parlamentàries. 

El magistrat Juan Antonio Xiol, designat ponent d’aquesta resolució,va portar una primera proposta al ple de la setmana del 25 de novembre, però va ser rebutjada per la majoria dels seus companys, i va quedar emplaçat a fer-ne una altra de nova. Finalment, davant de la impossibilitat d’arribar a un acord, el ple ha decidit posposar la seva resolució al gener fins a haver resolt abans un recurs similar de Jordi Sànchez contra la negativa a poder sortir de presó per assistir a la seva pròpia investidura.

Notícies relacionades

Fonts de l’alt tribunal situen aquest canvi d’ordre en la manera d’organitzar el treball en el mateix Constitucional, ja que el recurs de Junqueras s’anava a resoldre juntament amb el presentat contra la seva presó preventiva, però finalment només va poder tirar endavant aquest últim, tot i que a costa de perdre la unanimitat amb què resolia els seus recursos sobre el procés.

Una altra raó per no abordar aquesta impugnació és que encara no es coneixen els vots particulars dels magistrats que discrepaven de la majoria respecte a la presó: el mateix Xiol, María Luisa Balaguer i Fernando Valdés. Són els mateixos que previsiblement també es distanciaran de la majoria en el recurs sobre el permís penitenciari per anar al Parlament.