JxCat no descarta intentar investir de nou Puigdemont

El grup sobiranista demana no quedar al marge de les negociacions PSOE-ERC

Els postconvergents rebutgen d'entrada avançar les eleccions catalanes

borrs avisa al psoe que dificilmente solucianara lo de catalunya dejando al margen a jxcat / periodico

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Després de celebrar una reunió a Brussel·les amb l’expresident Carles Puigdemont i el president, Quim Torra, els diputats i consellers de Junts per Catalunya (JxCat) han deixat oberta la porta a intentar de nou la investidura de l’expresident Puigdemont.

El president del grup de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha recordat que Puigdemont és diputat. «Som els del president», ha insistit, si bé ha afegit que la sentència definitiva sobre Torra respecte a la possible inhabilitació pels llaços grocs «porta el seu temps».

D’altra banda, la formació independentista ha reclamat al PSOE que no deixi al marge JxCat de les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez amb ERC. Després de la reunió a Brussel·les, en lloc de la roda de premsa prevista de Puigdemont i Torra, han comparegut Albert Batet i Laura Borràs, que d’entrada han descartat la convocatòria anticipada d’eleccions a Catalunya, si bé han apuntat que l’escenari és canviant, per la possible sentència a Torra pels llaços grocs i la situació de Puigdemont, pendent de si pot exercir com a eurodiputat. 

Borràs ha deixat la porta oberta a una nova discrepància entre JxCat i ERC en la votació d’investidura al Congrés i ha advertit: «Difícilment s’arribarà a cap solució efectiva deixant al marge el principal grup independentista al Parlament i que ostenta la presidència de la Generalitat. Fem èmfasi en el reconeixement de les institucions i el respecte institucional». L’exigència de JxCat té a veure també amb l’existència d’un mediador internacional. «¿Vol el PSOE complir els drets humans, les resolucions de l’ONU del grup de detencions arbitràries? ¿Hi ha voluntat política de resoldre la situació?», s’ha preguntat.

«Hi ha un escenari en el qual JxCat es plantejaria alguna cosa que no fos un ‘no’ a Sánchez, si veiéssim la disposició del PSOE a no cronificar el conflicte, sinó a buscar solucions al conflicte», ha afegit Borràs en la roda de premsa a Brussel·les.

Eleccions

D’altra banda, el president de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha descartat, d’entrada, la convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya. «Tenim voluntat d’acabar la legislatura catalana», ha assegurat, recordant que Puigdemont i Jordi Sànchez han apostat per aquesta estabilitat.  «Donem solidesa a les eleccions del 21-D. Hi ha una majoria sòlida, estable, al Parlament», ha afegit, si bé Batet ha apuntat que hi ha «variables» que no depenen de JxCat, com el judici al president Torra i la situació de Puigdemont, sobre qui Borràs ha afirmat que continua sent el president legítim i el candidat de JxCat.

Notícies relacionades

El grup parlamentari no descarta l’expresident Carles Puigdemont com a candidat a la presidència del Govern. «El president Puigdemont és el nostre candidat, el president legítim que el 155 va expulsar. De manera permanent és el candidat, però no s’ha parlat de la seva immunitat, quan arribi aquest escenari ja ho veurem», ha indicat Borràs. Segons la dirigent catalana, una sentència favorable que reconegués de passada l’expresident com a eurodiputat «seria un reconeixement a la lluita de Puigdemont» i «una victòria política molt important».

Tot i que inicialment estava prevista una compareixença de premsa de Torra i Puigdemont, finalment han sigut Borràs; el portaveu al Parlament, Eduard Pujol, i el president de JxCat, Albert Batet, els que han donat compte del contingut d’una reunió de coordinació amb la qual volen mantenir la normalitat «des d’una situació d’excepcionalitat».