desmantellament conjunt

Un detingut a Guadalajara i tres al Marroc pertanyents a una xarxa de suport a Estat Islàmic

Els quatre arrestats, d'edats entre 24 i 39 anys, «s'havien afegit a les campanyes de propaganda dels actes sanguinaris del Daesh»

GRA032 MADRID, 10/3/20015.-Imagenes facilitadas por la Policia Nacional de la detención de una de las dos personas detenidas en la operación contra el terrorismo islamista que se está llevando a cabo en Ceuta.Desde las cuatro de esta madrugada los agentes de la Comisaría General de Información de la Policía Nacional desplazados desde Madrid han ocupado varias zonas de la barriada acompañados por agentes de la Jefatura de la Policía Nacional de Ceuta.El operativo se centraliza en varias viviendas de este núcleo de población, situado junto a la frontera con Marruecos y que ya ha sido escenario de anteriores operaciones de estas características.Estos dos presuntos yihadistas, según una nota de Interior, formaban parte de una célula plenamente preparada y dispuesta para atentar en el territorio nacional. EFE

GRA032 MADRID, 10/3/20015.-Imagenes facilitadas por la Policia Nacional de la detención de una de las dos personas detenidas en la operación contra el terrorismo islamista que se está llevando a cabo en Ceuta.Desde las cuatro de esta madrugada los agentes de la Comisaría General de Información de la Policía Nacional desplazados desde Madrid han ocupado varias zonas de la barriada acompañados por agentes de la Jefatura de la Policía Nacional de Ceuta.El operativo se centraliza en varias viviendas de este núcleo de población, situado junto a la frontera con Marruecos y que ya ha sido escenario de anteriores operaciones de estas características.Estos dos presuntos yihadistas, según una nota de Interior, formaban parte de una célula plenamente preparada y dispuesta para atentar en el territorio nacional. EFE / EFE

2
Es llegeix en minuts
Efe

Agents de la Policia Nacional han detingut a Guadalajara un home de 31 anys, de nacionalitat marroquina, en una operació conjunta amb els serveis de seguretat del Marroc, en la qual s’ha desarticulat una xarxa de recolzament a l’organització gihadista Daesh, amb l’arrest detres persones més al país nord-africà.

Enclavats en l’estructura de propaganda, els arrestats actuaven com a amplificadors del missatge violent de Daesh a través dels perfils de xarxes socials que ells mateixos gestionaven per aconseguir la captació i adoctrinament de nous membres i adquirien material destinat a l’autocapacitació per cometre atemptats terroristes.

En el desenvolupament de l’operació, que ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i la Direcció General de Vigilància del Territori marroquí, s’ha practicat, a més, el registre dels domicilis dels detinguts, segons informa la Direcció General de la Policia.

Els arrestats, que integraven una xarxa de recolzament a Daesh, instrumentalitzaven els seus perfils en xarxes socials per dur a terme la divulgació mediàtica de l’ideari propagandístic d’aquesta organització terrorista com el mitjà més directe per captar, adoctrinar i reclutar nous adeptes.

Dinamitzador a Espanya

El detingut a Guadalajara era el dinamitzador de la cèl·lula i mostrava una intensa activitat en xarxes socials i grups de missatgeria orientada a l’accés, descàrrega i distribució de material multimèdia amb continguts en favor de Daesh.

Entre el material que emmagatzemava i que difonia hi havia vídeos que enaltien l’organització terrorista i els seus líders, que inciten el terrorisme gihadista amb imatges de violència explícita de Daesh, així com manuals destinats a l’autocapacitació per cometre atemptats i tutorials que faciliten informació detallada per elaborar artefactes explosius amb mitjans casolans.

Davant del temor de ser detingut, l’arrestat a Guadalajara adoptava nombroses mesures de seguretat en les seves activitats i comunicacions ‘online’ com ara utilitzar aplicacions de missatgeria instantània segures i diferents línies de telefonia mòbil i utilitzar internet a través de xarxes públiques.

Els investigadors van esbrinar que aquest home havia organitzat trobades nocturnes en domicilis de Melilla i en ciutats marroquines pròximes a la frontera amb Espanya, a les quals assistien, a més dels membres del grup, altres persones amb qui compartien el seu pensament radical. També s’ha constatat la relació dels detinguts amb combatents gihadistes desplaçats des d’Espanya i el Marroc a zones de conflicte com Síria i Mali.

Notícies relacionades

Estaven connectats de manera ‘online’ a través de xarxes socials, en què de manera continuada compartien material audiovisual gihadista que posteriorment difonien als membres de la seva comunitat virtual.

La investigació s’ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional i la coordinació de la fiscalia d’aquest tribunal.