LA NOVA LEGISLATURA

Vox obté una vicepresidència a la Mesa del Congrés

El PSOE i el PP permeten, per diferents raons, que Vox obtingui una vicepresidència

Les votacions mostren el complicat rol de Casado amb els ultres aquesta legislatura

zentauroepp51195358 abascal gil lzaro191203131124

zentauroepp51195358 abascal gil lzaro191203131124 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La Mesa del Congrés de la 14a legislatura ja està constituïda i en forma part l’extrema dreta. Vox ha obtingut aquest dimarts la vicepresidència quarta de l’òrgan que s’encarrega de qualificar i ordenar els debats parlamentaris. El partit de Santiago Abascal ha aconseguit aquest lloc gràcies al vot dels seus 52 diputats i al fet que no hi ha hagut cap pacte per excloure’l. El PP ho ha descartat perquè veu malament negar l’entrada a un partit «constitucional i que defensa la unitat d’Espanya», i el PSOE, finalment, ha preferit assegurar-se per a si mateix la vicepresidència primera i no repartir els seus recolzaments per vetar els ultres. 

La llarga jornada parlamentària ha començat amb l’elecció de la presidència, que ha revalidat la socialista Meritxell Batet. Després, s’han escollit la resta de membres de la Mesa: quatre vicepresidències i quatre secretaries. Cada diputat ha escrit un sol nom en un paper. Els quatre més votats en cada cas han sigut els elegits. L’òrgan tindrà una majoria progressista clara de sis contra tres, ja que la falta d’entesa entre les dretes (PP, Vox i Ciutadans) ha permès a Podem emportar-se un lloc més del que esperava. El repartiment, per tant, queda així: el PSOE, tres (presidència, una vicepresidència i una secretaria); Podem, tres (una vicepresidència i dues secretaries); el PP, dos (una vicepresidència i una secretaria), i Vox, una (una vicepresidència). Els retrets creuats entre Vox i el PP per no haver arribat a un acord entre si no han tardat a traslladar-se als passadissos del Congrés. 

Les vicepresidències 

En el torn de les vicepresidències ha arribat el moment de veure fins a quin punt el cordó sanitari a Vox que propugnaven el PSOE i Podem faria efecte. El PP ja havia advertit que no hi participaria. Els conservadors van oferir dilluns ajuda als ultres per assegurar-se una vicepresidència sempre que els d’Abascal col·laboressin al seu torn perquè Ciutadans obtingués una secretaria. Els de Vox se’n van anar a dormir rebutjant aquest pla, ja que defensen que, al ser la tercera força aquesta legislatura, amb 52 escons, se’n mereixien dos per tradició parlamentària. Ciutadans, van remarcar, només té 10 diputats i no els toca cap lloc institucional. Els radicals haurien necessitat la crossa del PP si el PSOE hagués estat disposat a perdre la vicepresidència primera, però els socialistes no ho han fet i els de Vox han aconseguit que Gil Lázaro fos el quart candidat més votat.

Fonts del PSOE han remarcat que la vicepresidència primera té un paper simbòlic i no es podia deixar a mans d’altres partits. El diputat Alfonso Rodríguez de Celis serà el que l’ocuparà i substituirà Batet sempre que sigui necessari. La segona l’ha guanyat Pastor (PP), i la tercera, Gloria Elizo (Podem). 

Les secretaries

En últim lloc, en la votació de les secretaries, el PP ha mantingut la seva decisió d’intentar que Ciutadans n’aconseguís una i ha repartit els seus vots entre el candidat popular (Adolfo Suárez Illana) i el taronja (José María Espejo-Saavedra). Al seu torn, el partit d’ultradreta ha votat el seu propi aspirant (José María Figaredo). «¿Per què tenint 52 escons hem de recolzar un partit que només en té 10?», es preguntava el radical Iván Espinosa de los Monteros. Aquesta divisió dels tres partits de la dreta ha impedit que tant Ciutadans com Vox aconseguissin una secretaria, que finalment s’ha endut Podem. El repartiment ha quedat així: Gerardo Pisarello (Podem), Sofía Hernanz Costa (PSOE), Javier Sánchez Serna (Podem) i Suárez Illana (PP). La jornada ha deixat clar el difícil rol que té Pablo Casado a partir d’ara. No vol vetar Vox, però tampoc pensa pactar sempre amb la ultradreta per marcar distàncies.

Notícies relacionades

«El PP ha preferit donar inútilment els seus vots a Cs, en comptes del candidat de Vox. És l’únic responsable que el comunisme i el separatisme tinguin un lloc més a la Mesa. Prenem nota», ha escrit Abascal a Twitter.

Per la seva banda, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha lamentat també en aquesta xarxa social que la formació d’Abascal no hagi votat per Espejo (Ciutadans), «que va lluitar contra el cop d’Estat des de la Mesa del Parlament de Catalunya». «Gràcies a Vox serà substituït per Pisarello, aliat de Colau i els independentistes», ha afegit.