CAP A LA INVESTIDURA DE PEDRO SÁNCHEZ

El PNB demana responsabilitat i empatia a ERC i el PSOE

«Estic convençut que amb voluntat sempre es pot trobar un terreny comú per avançar», afirma el jeltzale

Los portavoces del PSOE y PNV en el Congreso de los Diputados, Adriana Lastra y Aitor Esteban,  hablan durante la reunión de la Diputación Permanente del Congreso, el único órgano de la Cámara que se mantiene en pie desde la convocatoria de las elecciones del 10 de noviembre, para debatir los cuatro últimos decretos ley aprobados por el Gobierno en funciones, en Madrid (España), a 27 de noviembre de 2019.

Los portavoces del PSOE y PNV en el Congreso de los Diputados, Adriana Lastra y Aitor Esteban, hablan durante la reunión de la Diputación Permanente del Congreso, el único órgano de la Cámara que se mantiene en pie desde la convocatoria de las elecciones del 10 de noviembre, para debatir los cuatro últimos decretos ley aprobados por el Gobierno en funciones, en Madrid (España), a 27 de noviembre de 2019. / Eduardo Parra (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha demanat al PSOE i ERC responsabilitat i negociar «amb empatia» per aconseguir un acord al desembresobre «unes condicions bàsiques» que faci possible la investidura.

En declaracions a ‘Radio Nacional’, Esteban ha confiat que la trobada entre ERC i el PSOE «sigui fructífera» i que «les dues parts tinguin empatia i es posin al lloc de l’altre», entenent «els seus límits i línies vermelles», davant de «la necessitat que hi hagi una certa estabilitat institucional».

«Estic convençut que amb voluntat sempre es pot trobar un terreny comú per avançar», ha afirmat. «Si tots som responsables i sabem fins on podem arribar i quins han de ser els consensos bàsics, crec que la investidura pot funcionar», ha sentenciat.

Estatut de Gernika 

Al seu judici, «les decisions s’han de prendre ja», i tot i que «no hi ha temps ara per entrar en grans detalls en els acords però sí per obrir un camí d’esperança en una obertura de diàleg i una certa estabilitat».

Notícies relacionades

El PNB encara no ha parlat amb el PSOE sobre la investidura però confia que no hi hagi problemes. Ha recordat que el seu partit sempre ha demanat el compliment de l’Estatut de Gernika i, ha explicat, la setmana passada una sentència del Tribunal Constitucional va resoldre que Euskadi «té competències en l’àmbit de la gestió del règim econòmic de la Seguretat Social i això caldrà enfrontar-ho». 

D’altra banda, Esteban ha descartat que «la discussió estatutària» en relació amb la ponència parlamentària sobre autogovern hagi d’afectar la relació del seu partit amb el PSOE. Segons el seu parer, la «urgència» ara és la creació d’un nou govern a l’Estat i les decisions davant d’una possible investidura. «Entenc que avivar polèmiques pot estar dins dels càlculs i dels interessos d’alguns, però la discussió estatutària forma part d’una dinàmica establerta fa molt, té els seus temps», ha dit.