EL TAULER CATALÀ

David Fernàndez: «Si la negociació PSOE-ERC fracassa, caldrà fer un altre 1-O»

L'exdiputat de la CUP afirma que «l'independentisme va fracassar en el seu primer intent» i augura que el pròxim intent serà «més i millor»

cup

cup

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’exdiputat de la CUP al Parlament David Fernàndez ha asseverat aquest dijous que si les negociacions entre ERC i el PSOE per solucionar el conflicte català fracassen s’haurà de fer «una cosa similar a l’1-O» ja que l’objectiu, ha subratllat, ha de ser «les urnes».

«Si fracassa aquesta negociació s’haurà de fer alguna cosa similar a l’1-O, millor, més ben fet, amb més gent i amb més legitimació. L’anomalia també és l’Estat, una anomalia d’un Estat que dimiteix. Si no hi ha urnes acordades, hauran de ser urnes desobedients», ha dit, títol personal, en declaracions a Ràdio 4.

Fernàndez ha defensat, no obstant, que la via de la negociació «s’ha d’intentar», perquè representa una «oportunitat inesperada». «Quan diem que l’independentisme sempre ha volgut un escenari canadenc o britànic, aquesta és la via», ha explicat Fernàndez.

Tot i que ha puntualitzat que si «tanquen la porta» de les negociacions, «no deixen més opció que desobeir», perquè la clau de tot, ha dit, són «les urnes», ja siguin «negociades o desobedients».

«L’independentisme ha fracassat en el seu primer intent»

L’exdiputat de la CUP, que ha parlat a títol personal, ha fet també autocrítica sobre com l’independentisme ha gestionat els seus objectius polítics. Així, ha afirmat que «l’independentisme ha fracassat en el seu primer intent» i ha apuntat que «l’octubre del 2017 es va proclamar la independència, però no es va fer la república». «Ho vam intentar. N’hem d’aprendre. Al final és un fracàs col·lectiu. D’això, n’aprenem, i a la pròxima més i millor», ha dit.

Així mateix, ha lamentat la falta d’unitat al si de l’independentisme i ha carregat contra les formacions independentistes que «no pensen en el país», sinó en els seus propis interessos electorals. «En un moment d’excepcionalitat política, penal, penitenciària com la que vivim, que les qüestions que ho condicionen tot siguin qui guanyarà unes hipotètiques eleccions autonòmiques em sembla que és no entendre en quin moment polític de regressió estem», ha argumentat. I ha alertat que «la investidura pot evidenciar la divisió de l’independentisme».

Notícies relacionades

Ha atribuït la decisió de la CUP de presentar-se a les eleccions generals per primera vegada el passat 10-N «a l’excepcionalitat de quan et trobes una sentència de 100 anys», amb referència a la que ha condemnat els líders del procés. «No s’han equivocat, ni de bon tros», ha reblat.

D’altra banda, Fernàndez ha negat que estigui en el grup impulsor de la iniciativa Tsunami Democràtic: «No estic a Tsunami ni en el grup impulsor», ha assegurat.