TERRORISME

Defensa alerta del risc imminent d'atemptat contra espanyols als campaments sahrauís

La ministra Robles admet que l'amenaça «és real i contrastada»

L'amenaça ve confirmada per la intel·ligència marroquina

alerta-atentado-sahara-tinduf-robles vid 28 152235 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Ministeri de Defensa té constància a través de serveis d’intel·ligència estrangers que es pot produir «de manera imminent un greu atemptat a Tindouf (Algèria) contra ciutadans espanyols que hi siguin o que puguin visitar la zona».

Fonts de Defensa han informat d’aquesta advertència menys de 24 hores després que el Ministeri d’Exteriors alertés que la «creixent inestabilitat» al nord de Mali i desaconsellés els desplaçaments a la regió.

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha assegurat sobre això, en declaracions a la cadena Ser, que aquesta amenaça és «real, molt avançada i podria ser imminent».

L’amenaça, segons fonts de la Seguretat de l’Estat, es pot materialitzar en forma d’atac armat o, amb més possibilitats, en forma de segrest, i ve determinada pel desplaçament al nord de Mali, al límit del país africà, de grups gihadistes en fugida desprésd’operacions de l’exèrcit malià i forces franceses contra faccions armades de l’ISIS.

Serveis d’intel·ligència

L’advertència rebuda per la intel·ligència espanyola està confirmada per serveis d’intel·ligència francesos i marroquins, segons les mateixes fonts. La ministra Robles ha fet «una cirda a la precaució i a la responsabilitat» per a tots aquells que pensen traslladar-se pròximament als campaments de Tindouf, ja que «es posa en risc tota la zona, a part de la integritat física de les persones».

Per la informació que manegen els serveis d’intel·ligència, ha assenyalat que «podria tenir bastanta rellevància el que s’està preparant».

El 2 de novembre, l’ISIS que opera al Sahel es va atribuir un sagnant atac armat contra una base militar de l’exèrcit de Mali a Indelimane, al nord-est del país, en el qual 53 militars i un civil van resultar morts. El mateix dia, una altra facció terrorista va assassinar un militar francès membre de l’operació Barhane contra el terrorisme integrista islàmic.

Als campaments de refugiats de Tindouf, a terra algerià però molt a prop de la frontera amb el que va ser el Sàhara espanyol i actualment és territori ocupat pel Marroc, hi viuenunes 25.000 persones. Es tracta d’una regió propera a la cantonada més septentrional de Mali, país en què aquest dilluns van morir13 de militars francesos després del xoc accidental entre dos helicòpters durant una operació de combat contra gihadistes.

El Ministeri d’Afers Exteriors, cartera que exerceix de manera provisional la ministra de Defensa, ha canviat a la seva web les seves recomanacions sobre viatges al Sàhara algerià. «La creixent inestabilitat al nord de Mali i el consegüent increment d’activitat dels grups terroristes a la regió poden afectar la situació de seguretat a la zona en què es troben els campaments sahrauís de Tindouf, per la qual cosa es desaconsellen els desplaçaments a aquesta zona», diu el Ministeri. 

A Còrdova, on ha viatjat aquest dijous per a una entrega de premis, la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, ha insistit a qualificar de «contrastada» la informació sobre l’amenaça d’atemptats contra espanyols a Tindouf. Es tracta d’«una amenaça certa, que tenim comprovat que en una altra ocasió també s’ha produït».

A Ferrol, davant un grup de periodistes, la titular de Defensa ha assegurat que el Govern compta amb informes segons els quals els terroristes d’ISIS són «una realitat incontestable» a l’alt Sahel i que el risc «és imminent». Per remarcar-ho, Margarita Robles ha recordat que militars espanyols ja van evitar un atemptat «d’enorme magnitud a Mali amb dos cotxes bomba». Les fonts d’informació sobre l’amenaça d’ara són «serioses i creïbles», segons la ministra.

Canal no habitual

La Federació Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí no ha suspès dos vols de cooperants que té programats per a aquest mes de desembre, confirma Nuria Salamé, una de les seves portaveus. En aquest moment hi ha vuit catalans a Tindouf, procedents d’un vol que es va contractar el passat dia 26.

Sí que s’ha suspès l’assistència de delegats a una trobada sobre Salut, que havia de tenir lloc aquest cap de setmana.

Les informacions sobre una amenaça terrorista real contra cooperants espanyols als campaments sahrauís va començar a circular ahir a la tarda, confirma Alberto Negrín, president de l’Associació Canària d’Amics del Pobles Sahrauí. Membres de la Coordinadora Estatal d’Associacions Solidàries amb el Sàhara recullen aquest dijous més informació del Govern espanyol, després d’expressar la seva sorpresa per la manera d’assabentar-se del risc terrorista.

«Sempre hem tingut una comunicació fluida, i més quan ens han volgut advertir d’algun risc. Però aquesta vegada ens hem assabentat per alguns tuits informals ahir, i avui per la premsa», lamenta Negrín. La seva associació, la més activa de les espanyoles, prepara per a aquest mes de desembre cinc vols de 140 places de famílies occidentals que volen visitar els campaments.

Els primers tenen previstos la seva partida el cap de setmana de la Constitució i l’últim, amb partida prevista el 6 de desembre, forma part de l’operació Alba, una iniciativa que cada any consisteix a passar la nit de Cap d’Any amb els refugiats.

Queixa sahrauí

Diversos portaveus de les delegacions de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) a Espanya estan considerant aquest dijous que l’alarma del Govern espanyol no està justificada. L’advertència, afirmen, està connectada amb un visita a la Moncloa aquest dimecres de Nàsser Bourita, ministre d’Exteriors del Marroc.

Una nota emesa per la legació de la RASD denuncia que «el Govern espanyol busca una vegada més crear ambigüitat i confusió i, fins i tot, pintar una imatge inventada de l’horror i el perill imminent als campaments de refugiats sahrauís».

Notícies relacionades

Des de les Canàries, Alberto Negrín, que compta amb 500 cooperants en la seva organització, assevera que la seguretat a Tindouf «és molt forta, amb un doble mur de vigilància, per les forces armades sahrauís i per l’exèrcit algerià», i remarca que mai abans el terrorisme gihadista ha atacat interessos dels refugiats sahrauís.

Entre els cooperants espanyols circula informació segons la qual els delegats de Minurso (Missió de les Nacions Unides per al Sàhara Occidental) no comparteixen la preocupació expressada pel Govern espanyol, ni han sigut alertats avui els cooperants francesos, nord-americans, noruecs, suecs i alemanys que tenen previstos viatges a la zona al desembre.