SESSIÓ DE CONTROL

'Salsa rosa' al Parlament

JxCat presentarà una queixa per les al·lusions de Carrizosa a «amics» de les seves diputades

carrizosa / periodico

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa va provocar aquest dimecres que, per uns minuts, l’hemicicle del Parlament es convertís en una cosa semblant a un programa de televisió de premsa rosa. Durant la seva pregunta al president de la Generalitat en la sessió de control, Carrizosa va fer al·lusions als «amics» de diverses diputades de Junts per Catalunya. Una d’elles, Aurora Madaula, presentarà una queixa a la Mesa per aquests comentaris.

El diputat de Cs va començar parlant de corrupció: es va queixar que l’Executiu de Quim Torra «més que un grup del Govern, sembla una roda de reconeixement».Va dir, per exemple, que els consellers Damià Calvet i Jordi Puigneró «provenen de l’Ajuntament de Sant Cugat, epicentre del ‘cas 3%’». I també va recordar episodis relacionats amb un presumpte mal ús de diners públics dels consellers Meritxell Budó i Miquel Buch.

Va aprofitar aquest fil per parlar de la fundació Catdem, vinculada a Convergència. Va afirmar que Madaula podria explicar què va passar allà quan «el seu amic Agustí Colomines» era el director d’aquesta institució, investigada en el ‘cas Palau’. I també va assenyalar com a «amic» un altre diputat de JxCat, Francesc Dalmases, de qui va assegurar que està «investigat per destinar diners de la fundació CatMón presumptament a l’entorn convergent».

Indignació 

Les al·lusions van provocar indignació entre els diputats independentistes, i també va intervenir el president del Parlament, Roger Torrent. «En aquesta Cambra no demanem explicacions a les dones per les seves amistats o parelles», va dir. Carrizosa li va retreure llavors que aquesta consideració havia sigut «masclista». «Vostè parla de parelles i això és masclisme», va afegir el diputat de Cs.

També Torra va voler respondre a Carrizosa: «És un dels dies en què vostès han caigut més baix. Si volen amagar la seva derrota [electoral], fer-ho amb infàmies és lamentable. Vostès busquen aquesta crispació, però no la tindran». Tot seguit, s’ha posat a explicar-li «unes quantes dades» econòmiques sobre Catalunya, malgrat que ningú li havia preguntat.

Notícies relacionades

Quan Madaula va voler intervenir per contestar al diputat de Cs, després de la sessió de control, Torrent li va recordar que el que es diu en aquesta part del ple no pot provocar respostes per al·lusions, i la va instar a presentar una queixa a la Mesa. És el que farà JxCat.

Tolerància zero

Torrent va condemnar després els fets amb un tuit: «Atacar una diputada pels actes de la seva parella és una mostra de masclisme que no estic disposat a permetre, vingui del grup que vingui. El conjunt de la Cambra hem de ser pioners, donar exemple i tenir tolerància zero amb actituds com aquestes».