CAP A LA INVESTIDURA

Sánchez planeja un Govern rocós perquè Iglesias no li tregui protagonisme

El president estudia envoltar-se de perfils més polítics, durs i amb experiència de gestió

Podem assumirà ministeris socials, descarta Vivenda, i vol Treball i Igualtat

undefined50868390 madrid  12 11 2019 politica  el presidente del gobierno en f191122162854

undefined50868390 madrid 12 11 2019 politica el presidente del gobierno en f191122162854 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La història de lescoalicions de governdemostra que el president en pot sortir reforçat, malgrat compartir el poder amb un partit diferent, si és capaç de convertir-se en un símbol d’autoritat transversali ser el referent de mesures que donin resposta a les grans demandes socials. Amb aquesta reflexió sobre la taula,Pedro Sánchezha començat a explorar la composició del Gabinet que l’envolti en el primer Executiu compartit a l’arena estatal espanyola. Conscient de comPablo Iglesiaspot rendibilitzar la seva força política des de laMoncloa, el líder socialista estudia armar un Govern rocós, amb perfils durs, capaços de contrarestar el magnetisme mediàtic del cap podemista. El‘Govern bonic’ amb notable presència d’independentsque es va forjar a la carrera després de lamoció de censuraquedaria enrere per donar pas a un equip més polític, cohesionat i amb ‘punch’ perquè Iglesiasno li tregui protagonisme.

«Combinarem la valentia d’Unides Podem il’experiència  del PSOE», va dir el líder de Podem, en presència de Sánchez, just després que tots dos firmessin el seu acord de coalició. Tot van ser somriures, però l’equip del president va constatar allà que el llançament de dards enverinats amb posterior abraçada duraria tota la legislatura i que han de contrarestar la seva manera de fer política compartint Govern. En altres paraules, la coalició està en camí, però els recels perduren.

En el PSOE i la Moncloa ha arrelat la convicció que el podemista portarà al nou Executiu la mateixaconcepció verticalamb què ha controlat el seu partit: perfils lleials sense marge per discrepar que es quadraran a les ordres d’Iglesias. Els socialistes consideren que aquesta estructura pot ser «extremadament perillosa» ieclipsarl’acció de Govern de Sánchez, que d’altra banda tampoc és un dirigent donat a compartir poder. Amb aquesta anàlisi, la Moncloa es planteja armar un equip fortament polític, rocós, amb perfils durs que puguin contrarestar dialècticament els morats, amb capacitat d’encarar controvèrsies, de contestar als pròxims dards que, estan convençuts, els llançaran els podemistes malgrat les promeses de lleialtat.

Els morats, «per darrere»

Veus socialistes reconeixen que el primer Govern de Sánchezva patir pel fet de tenir portaveus potentsi que, en plena lluna de mel per unamoció de censurasobrevinguda, es va confiar un excés de responsabilitat a perfils independents que potser connectaven amb la societat, però que no van poder afrontar els reptes de l’alta política amb l’eficàcia que s’esperava. Ara, davant deldesafiamentde construir una coalició, sostenen, Sánchez s’ha d’envoltar d’un equip que el blindi, contingui els morats, s’encari amb Vox i aconsegueixi fer realitat el que ha promès durant l’últim any i mig. «Hem d’executar ja reformes, que hi hagi beneficis tangibles, hem d’aprovar els Pressupostos, hem de demostrar que aquest és un Govern del PSOE i que Iglesias acompanya, però un pas per darrere», opinen fonts socialistes.

Iglesias també s’ha tancat aquesta setmana a planificar el seu aterratge com a vicepresident al Consell de Ministres. En el Govern donen per fet que una de les àrees morades serà per a la seva número dos, portaveu parlamentària i companya,Irene Montero. A Podem no ho desmenteixen. Les dues parts confirmen que els ministeris que controlaran els podemistes són de caràcter social. Fonts coneixedores de les converses reconeixen que Iglesias ha reclamatIgualtat(es dona per fet que el portaria Montero) iTreball, onYolanda Díazcontinua liderant les quinieles. En canvi, els morats han descartat assumir Vivenda per l’erosió que, segons temen, suposaria encarnar la impossibilitat de resoldre ràpidament les dificultats habitacionals, sobretot tenint en compte que el gruix del seu electorat és jove.

Notícies relacionades

Després de quatre anys dolents, argumenten, han de començar a donar bones notícies als seus militants i això implica sermolt prudentsen l’elecció de ministeris. Al de Treball, opinen, podrien anotar-se en l’haver de mèrit propi mesures com la pujada del salari mínim interprofessional compromesa amb Sánchez i fins i tot instal·lar en l’imaginari col·lectiu que són els qui han arrossegat el PSOE a l’esquerra.

Els dos partits proven de mantenir el repartiment competencial sota la discreció, però ja reconeixen que els socialistes mantindran els ministeris d’Estat i que hi haurà almenys tres vicepresidències. Al juliol, expliquen fonts pròximes al president, Iglesias li va demanar que inclogués en l’estructura quatre vicepresidències. «Jo governo, no regno», li va respondre Sánchez llavors.