Susana Díaz marca distàncies respecte a «la vergonya» dels ERO i insisteix que ja va demanar perdó

La secretària general del PSOE qualifica d'«irracional» que vulguin vincular Sánchez o a ella mateixa amb el cas

Insisteix que competirà per liderar el PSOE andalús i considera que «el final de cicle ja va existir»

zentauroepp50524708 graf5346  c diz  andaluc a   22 10 2019   el secretario gene191022203636

zentauroepp50524708 graf5346 c diz andaluc a 22 10 2019 el secretario gene191022203636 / Roman Rios

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La secretària general del PSOE andalús, Susana Díaz, va trencar aquest dijous el seu silenci després de conèixer-se la resolució dels ERO fraudulents pagats per la Junta d’Andalusia que condemnen 19 ex alts càrrecs per posar èmfasi en què va ser una cosa passada.«Ja vam demanar perdó», assegura. «Però ho tornarem a fer les vegades que faci falta, perquè va ser vergonyós»,va dir, i va afirmar que se sent «dolguda» que el descontrol «no fos del PSOE» però que es produís «sota un mandat socialista». No obstant, ha marcat distàncies recordant que allò va passar quan ella no era encara a l’Executiu regional ni al capdavant del PSOE-A, «i els partits no s’hereten». Per això, ha considerat una«irracionalitat»que s’intenti vincular amb el cas tant el líder federal Pedro Sánchez com a ella.

En una entrevista a ‘Al rojo vivo’, a La Sexta, Díaz va justificar no haver-se pronunciat fins ara en la necessitat de conèixer a fons la sentència per parlar «amb rigor», i va retraure que des de l’executiu andalús actual no s’hagi fet i s’hagi respost a la mitja hora i amb argumentaris de dues setmanes abans». Així, va recordar que uns 7.000 treballadors es van beneficiar de les prejubilacions, gent «honrada» que continuen cobrant en el dia d’avui sense que se’ls reclami res. «Hi ha gent que se’n va aprofitar. I és el que s’ha perseguit i es continua perseguint», va afegir, retraient que se’ls hagi acusat d’haver retirat l’acusació de la Junta a la peça política sota el seu mandat. Una decisió que justifica en el fet que els serveis jurídics de la Junta van aconsellar personar-se i reclamar la devolució a cada peça separada i no a la central, a fi de tenir més opcions.

A preguntes dels periodistes, ha reiterat en diverses ocasions que en cap foli dels 1.821 que ocupa la sentència s’esmenta el PSOE per parlar de finançament irregular, i que tampoc es parla que els expresidents Manuel Chaves o José Antonio Griñán s’hagin enriquit personalment, tot i que sense apel·lar expressament a la seva honestedat o honorabilitat com va fer en anteriors ocasions. «¿És vergonyós? ¿És lamentable? Per descomptat. Però no admetré lliçons del Partit Popular», va dir, per destacar a continuació que tots els condemnats van deixar els seus càrrecs i van abandonar la política abans de ser imputats i que els expresidents van deixar la política. «Van assumir la seva responsabilitat i van dimitir perquè no volien que fes mal al PSOE d’Andalusia», va concloure, «cap persona d’aquesta sentència forma part del Partit Socialista».

Díaz va rebutjar que la sentència s’hagi retardat per no perjudicar el PSOE en les eleccions, posant l’accent en què «fa deu anys que hi ha molts processos electorals, amb els ERO a sobre de la taula». És més, va recordar que durant la instrucció, «hi va haver coincidència entre fites polítiques i decisions judicials», apuntant que la imputació dels expresidents es va produir quan el primer govern de la socialista prenia possessió. «Però la gent sap distingir», ha insistit, en al·lusió de nou al fet que no es condemna per finançament il·legal ni enriquiment personal dels encausats.

A favor de l’acord amb Podem

Notícies relacionades

Així, a la pregunta de si la sentència suposa el final d’un cicle per al PSOE andalús, Díaz ha respost ràpidament. «El final de cicle ja va passar», per ressaltar que Griñán ja va justificar la seva marxa en la necessitat d’evitar el desgast dels ERO i davant de la necessitat de nous aires en el partit. I ha presumit que ella mateixa va acabar d’assumir la regeneració a l’apartar molts d’aquests dirigents i alts càrrecs, una cosa que en el seu moment no es va entendre, va dir.

No ha volgut entrar en profunditat sobre si aquesta sentència podria afectar la seva carrera política, i va llançar pilotes fora. «Hi ha molta gent que em vol perdre de vista, sobretot els que no són capaços de guanyar les eleccions», va apuntar. En qualsevol cas, va insistir: «Ara Pedro Sánchez i jo remem en la mateixa direcció, malgrat haver viscut moments difícils, perquè ens juguem molt més que nosaltres mateixos». Així, va reconèixer que té «ganes i força» per sotmetre’s a la decisió de la militància i continuar al capdavant del PSOE-A i com a candidata a la Junta, i es va mostrar a favor del pacte del PSOE amb Podem per buscar la investidura ja que és l’«única opció» d’un govern davant la dreta i la ultradreta. Per això, no ha dubtat a sol·licitar l’abstenció «patriòtica» del PP, igual com el PSOE va fer el 2016.