SUMARI JUDICIAL

La Policia va espiar amb una balisa al cotxe una persona propera a Puigdemont

El jutge va autoritzar la col·locació d'un geolocalitzador a dos vehicles de Víctor Terradellas

Els agents destaquen en el seu informe que l'exdirigent de CDC va anar a visitar Jordi Pujol

zentauroepp43467798 victor terradellas presidente de catmon en la sede de ciutat180524105730

zentauroepp43467798 victor terradellas presidente de catmon en la sede de ciutat180524105730

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És habitual la col·locació de geolocalitzadors en cotxes dels sospitosos de narcotràfic, per exemple, però no tant en els delinqüents de coll blanc, com és el cas de la malversació de fons públics o el tràfic d’influències. El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que investiga una trama de presumpta desviació de fons públics cap al procés o per cobrir les despeses de l’expresident Carles Puigdemont a Brussel·les, va autoritzar l’any passat la instal·lació de balises als vehicles utilitzats per Víctor Terradellas, que la policia situa a l’epicentre de la trama i una persona afí a l’exmandatari català.

En aquest seguiment, la Policia Nacional, que va ser la que s’encarregava de les investigacions fins que va ser substituïda per la Guàrdia Civil, va descobrir que Terradellas va anar el 18 d’abril del 2018 a un edifici de la capital catalana on, segons l’atestat policial a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, hi ha el despatx de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley. Els agents assenyalen que no poden precisar si hi ha o no cap relació entre aquesta trobada i les actuacions que s’investiguen. És a dir, la presumpta adjudicació irregular per part de determinades administracions públiques, com la Diputació de Barcelona o la mateixa Generalitat, de subvencions el destí final de les quals està en dubte.

La relació entre Terradellas, que va ser responsable de relacions internacionals de la desapareguda Convergència(CDC), i Pujol queda patent no només per aquesta geolocalització, sinó també per les cartes que es creuaven per comentar l’actualitat catalana, segons consta en la causa que instrueix el jutge Aguirre. Entre els papers trobats a la fundació que Terradellas presideix, CatMón, es va trobar una carta enviada el 2017 per l’expresident Pujol sobre l’actualitat catalana. «Víctor, veig que van produint, jo també vaig fent coses, que com pots veure no són d’un interès immediat. Però per no perdre el record del que hem fet durant una pila d’anys. En la línia de construir Catalunya», diu una d’aquestes. 

Mesures de seguretat sospitoses

Notícies relacionades

L’abril del 2018, unes dies abans de la detenció de Terradellas, la Policia Nacional va sol·licitar al jutge l’autorització per instal·lar un aparell geolocalitzador en un dels vehicles que utilitzava aquest exdirigent de CDC. Els agents detallaven en aquesta petició que s’havia pogut observar que l’imputat prenia «grans mesures de seguretat durant els seus desplaçaments amb la finalitat d’evitar la seva localització i seguiment», dificultant «enormement amb això les tasques d’investigació». L’escrit afegia que aquest investigat podria estar fent ús de més locals, a més de la seu de CatMón, per a les seves activitats. El fiscal va donar el vistiplau i el jutge va avalar l’adopció d’aquesta mesura.

En el seu atestat, la policia recalca que «durant els seguiments s’ha detectat que la conducció de Terradellas continua sent bastant temerària» i que pren «mesures de seguretat que dificulten la seva localització» i vigilància. Els agents detallen fins i tot on podria haver dormit l’exdirigent de CDC, així com les seves visites a edificis de Reus i Barcelona. La policia exposa que aquesta persona propera a Puigdemont va anar a un immoble on hi ha la central de visats de Rússia, país al qual ja havia viatjat abans de la declaració unilateral d’independència (DUI), l’octubre del 2017.