corrupció

Condemnen a tres anys Correa i Crespo per la branca de Jerez de 'Gürtel'

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’Audiència Nacional ha condemnat el cap de ‘Gürtel’, Francisco Correa, i el seu número dos, Pablo Crespo, a tres anys de presó per l’adjudicació a la trama de tres contractes per part de l’Ajuntament de Jerez per a Fitur 2004, i ha absolt per prescripció els cinc funcionaris del consistori acusats en aquesta causa.

La sentència de la Secció Segona de la Sala Penal atribueix a Correa i Crespo delictes continuats de falsedat comesa per funcionari públic i prevaricació, i els condemna també a set anys d’inhabilitació. Els magistrats condemnen així mateix a dos anys i tres mesos de presó l’exempleat de les empreses de ‘Gürtel’ Javier Nombela, i a un any i dos mesos de presó Isabel Jordán, exadministradora de societats de la trama, pel mateix delicte de falsedat comesa per funcionari públic.

Queden absolts per prescripció José Enrique Agüera, exdirector de l’Institut de Promoció i Desenvolupament de la Ciutat (IPDC); Manuel Báez Guzmán, secretari general de l’Ajuntament de Jerez; Lourdes Montenegro, tècnic superior en aquest organisme; Milagros Pérez Pérez, interventora del consistori, i Milagros Abascal, interventora delegada de l’IPDC.

En el judici va declarar com a testimoni l’alcaldessa de Jerez en el moment dels fets, María José García-Pelayo, ara diputada del PP, tot i que la fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que reobri la causa contra ella per la seva presumpta implicació en els fets.

Càrrecs públics d’ajuntament

D’acord amb la sentència, Correa, aprofitant-se de la seva amistat amb el difunt Isidro Cuberos, que estava relacionat amb càrrecs públics de l’Ajuntament de Jerez, «va obtenir il·lícitament» per a les seves empreses Special Events i Down Town Consulting l’adjudicació de tres contractes per import de 214.028,71 euros per a Fitur 2004.

Es tractava del muntatge de l’expositor a la fira, un espectacle eqüestre celebrat a la plaça Mayor de Madrid i un altre espectacle flamenc als jardins de Cecilio Rodríguez, al madrileny parc d’El Retiro. Va ser «una adjudicació directa de forma verbal» que, segons els magistrats, va vulnerar la normativa de contractació pública i els seus principis de «publicitat, concurrència, igualtat, objectivitat i transparència, que exigia la tramitació d’un concurs públic».

Una vegada acabada la fira, es va procedir a elaborar els expedients administratius i comptables necessaris per donar-hi aparença de legalitat, col·locant-hi dates falses.

’Modus operandi’ de Correa

El cas de Jerez, segons la seva opinió, és una manifestació més del ‘modus operandi’ de l’anomenat Grup Correa en el període investigat, entre 1999 i 2009: Correa captava el negoci i prestava les seves empreses i el seu personal per a una contractació «absolutament il·legal en benefici de les mateixes i, en definitiva, en el seu propi».

Notícies relacionades

A la sentència es considera provat que els funcionaris municipals enjudiciats van col·laborar en una adjudicació «totalment il·legal i arbitrària» i amb «ple coneixement» del que feien, però els absol perquè el procediment es va dirigir contra ells quan els fets ja havien prescrit.

Tots ells, afegeix la sentència, van tenir una contribució eficaç i decisiva en l’elaboració d’aquests expedients antedatats després d’acabat Fitur, de forma «conscient i voluntària» i «coneixent-ne la il·legalitat i arbitrarietat».