El PP calibra la seva resposta per temor de la Gürtel

Cs reclama la dimissió de Sánchez i Vox demana a Iglesias que sigui coherent i no pacti amb ell

garcia-egea-castro-1

garcia-egea-castro-1 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va reclamar el cap de Pedro Sánchez la nit del 10-N amb l’argument que el PSOE, segons els sondejos a peu d’urna, baixaria en nombre d’escons. No obstant, ahir, després de la sentència del cas dels ERO, es va resistir a demanar un sacrifici com aquest al secretari general del PSOE i només li va exigir que surti a donar explicacions perquè digui si s’aplicarà el mateix arrasador que ha defensat durant anys «per a dirigents d’altres partits» afectats per la corrupció.

García Egea va comparèixer davant de la premsa després del comitè de direcció convocat per Pablo Casado i ajornat a dimarts de manera extraordinària, perquè coincidís amb la publicació de la sentència de l’Audiència de Sevilla. El secretari general portava escrit el que volia dir i va mesurar molt les seves paraules. Casado i el seu nucli dur saben que encara tenen molts dirigents del partit pendents de judici per nombrosos escàndols de l’etapa anterior, com el ‘cas Lezo’, la Púnica i la Gürtel. «Si no dona avui la cara i no assumeix avui responsabilitats polítiques pel robatori de diners destinats als aturats andalusos, està inhabilitat per continuar sent president del Govern d’Espanya», va declarar. Quan se li va preguntar en diverses ocasions si assumir aquestes «responsabilitats polítiques» ha de suposar el cessament de Sánchez, el número dos de Casado va preferir evitar aquesta mesura dràstica i li va demanar que comparegui públicament per aclarir si continua pensant que els expresidents de la Junta José Antonio Griñán i Manuel Chaves són «persones honestes» i continua «confiant en la seva innocència», tal com va escriure en un tuit el 2016. «El que ha mantingut que cal assumir responsabilitats polítiques quan ha afectat altres partits és el senyor Sánchez. És el moment idoni perquè expliqui als altres què faran quan els afecta a ells», va comentar. 

García Egea va recordar en diverses ocasions la moció de censura que Sánchez va presentar a Mariano Rajoy després que es conegués una sentència d’una de les moltes peces del ‘cas Gürtel’, que va condemnar al PP com a partícip a títol lucratiu. «¿Es presentarà una moció a si mateix?», li va preguntar. Avui Casado tindrà ocasió de pensar si fa un pas més, ja que Sánchez se’n va anar a dormir sense comparèixer per comentar l’assumpte. El dirigent conservador participa en un congrés del Partit Popular Europeu a Zagreb (Croàcia) i, segons els seus assessors, farà declaracions. 

«El partit més corrupte» 

Més expeditiu va ser Ciutadans, que a través del diputat Edmundo Bal sí que va demanar amb totes les lletres la dimissió de Sánchez «com a màxim representant actual del PSOE». Bal també va recordar que va ser una condemna al PP la que va portar Sánchez a impulsar la moció de censura del 2018. «Ara hauria, en pura coherència, de presentar la seva dimissió», va afirmar. La sentència dels ERO va treure de la seva nova fase de discreció Albert Rivera, que va deixar el seu càrrec i la política la setmana passada després de la desfeta de Ciutadans a les generals del 10-N. «Avui tenim la sentència [...] ¿Dimitirà, senyor Sánchez?», va escriure a la xarxa social. 

Notícies relacionades

Santiago Abascal, president de Vox, va aprofitar la conjuntura per atacar tant el PSOE com Podem. També a Twitter, el dirigent ultra va recordar que Pablo Iglesias va recolzar la moció de censura i li va reclamar ara coherència per aïllar «el partit més corrupte d’Espanya». 

Els mals del bipartidisme

Per la seva part, Iglesias va atribuir l’escàndol del PSOE als mals del bipartidisme, que va portar, segons ell, corrupció i arrogància. «Arribaran més sentències que retraten una època. Espanya ha canviat i no tornarà a tolerar la corrupció», va escriure també a Twitter. El seu excompany de files, Iñigo Errejón, ara a Més País, va demanar arribar fins al final en l’escàndol dels ERO per poder «recuperar els diners de tots i totes».