La justícia belga ajorna la vista sobre l'euroordre de Puig i Comín fins al 16 de desembre

El Tribunal de primera instància de Brussel·les unifica les causes dels exconsellers amb la de l'expresident Carles Puigdemont

El seu equip d'advocats esgrimirà la immunitat parlamentària i les declaracions del Govern per intentar impedir l'entrega a Espanya

baquero / periodico

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El Tribunal de Primera Instància neerlandòfon de Brussel·les ha acceptat la petició de l’equip de defensa dels exconsellers Toni Comín i Lluís Puig i ha ajornat fins al 16 de desembre la vista sobre l’euroordre emesa pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, segons han anunciat després d’una primera vista exprés celebrada aquest divendres alPalau de Justícia. D’aquesta manera, s’unificaran les tres peticions d’euroordre: les dues cursades contra els exconsellers i la de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

«Presentarem el nostre document de defensa el 25 de novembre. El fiscal tindrà 10 dies, fins al 5 de novembre, per entregar les seves conclusions i el document final serà el 12 de desembre. Això permetrà que l’audiència oral es mantingui, tal com estava fixada per al president Puigdemont, el 16 de desembre», ha explicat Comín a les portes del jutjat sobre el calendari previst. El magistrat espanyol reclama l’entrega de Comín pels delictes de sedició i malversació, mentre que aPuig el reclama només per malversació. La defensa de tots dos dona per descomptat que, igual com amb l’expresident, la Fiscalia de Brussel·les assumirà la petició d’Espanya i defensarà la seva entrega pels mateixos delictes.

Durant la vista celebrada aquest divendres, el mateix que ja va passar amb la de Puigdemont, no s’han pres decisions i ha servit únicament per fixar el calendari i demanar més temps al jutge per preparar el cas. «Hem demanat l’ajornament perquè volíem unificar-lo amb el cas de Carles Puigdemont, i el jutge ha decidit ajornar-lo fins al 16 de desembre perquè els tres casos puguin tractar-se alhora i puguem actuar com una sola defensa», ha explicat l’advocat Paul Bekaert. «Ha sigut una vista molt relaxada», ha afegit.

Immunitat parlamentària

Puig i Comín es van entregar la setmana passada a les autoritats del país i van rebutjar ser extradits a Espanya. Els dos polítics independentistes van quedar en llibertat sense fiança, però ambmesures cautelarsque els impedeixen sortir del país sense permís judicial. Davant del jutge d’instrucció, Comín va al·legar immunitat com a eurodiputat per evitar l’entrega a la Justícia espanyola, però després de consultar amb el Parlament europeu el magistrat va considerar que no l’assisteix tal privilegi i va seguir endavant amb el procés. Tot i així, l’equip d’advocats dels exconsellers ha anunciat que la seva intenció és evocar de nou la immunitat parlamentària durant la vista oral i que utilitzaran per fer-ho el cas del líder d’ERC, Oriol Junqueras.

Segons el dictamen de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Maciej Szpunar, Espanya hauria d’haver reconegut la condició d’eurodiputat i, per tant, la immunitat parlamentària a Junqueras. La sentència s’espera en les pròximes setmanes tot i que no està clar si arribarà a temps per a la vista oral del 16 de desembre. «Si la decisió del Tribunal de Luxemburg arribés abans de la sentència del jutge que ha de jutjar l’euroordre, evidentment aquest procediment quedaria suspès i hauria de ser el jutge d’instrucció a Espanya el que hauria de demanar un suplicatori al Parlament Europeu que li permetés reprendre la tramitació de l’euroordre», estima Comín.

Si la sentència no es publica per a aquell dia o la decisió dona dubtes, la intenció dels advocats de Comín és demanar al jutge d’instrucció belga encarregat de les tres euroordres que remeti una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat. Però, tant si la sentència és prèvia com si no, «els dos casos es creuaran», afirma l’exconseller.

Declaracions del Govern

Notícies relacionades

A més d’esgrimir la immunitat parlamentària, els advocats, tal com ja van anunciar en el cas de Puigdemont, utilitzaran les declaracions del Govern de Pedro Sánchez per intentar demostrar que no rebran un judici just en cas de ser entregats a Espanya. I, per fer-ho, «aportarem com a fets útils en la nostra defensa totes aquelles ocasions en què membres del Govern espanyol falten a un principi fonamental de l’Estat de dret que és el respecte de la separació de poders», ha explicat Comín esmentant les declaracions de Sánchez; del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, i un article de la vicepresidenta, Carmen Calvo, al diari belga Le Soir amb reflexions que ha qualificat d’inquietants.

«Quan la vicepresidenta en funcions publica un article en la premsa belga en què fa unes reflexions bastant inquietants sobre l’obligació que tenen els jutges belgues de prendre una decisió en un sentit determinat, quan ella forma part del poder executiu d’un altre Estat de la Unió, estan faltant greument a un principi fonamental de l’Estat de dret que és la separació de poders. Sense separació de poders les democràcies no poden fer judicis justos. Per tant, aportarem tota aquesta informació, perquè una de les nostres tesis és que no hi ha garanties de judici just, entre altres raons, perquè a Espanya no hi ha veritable respecte per la separació de poders», ha arremès.