El jutge estudia investigar per terrorisme els disturbis de Catalunya en la causa dels CDR

El magistrat ha de decidir si els reclama per concretar qui hi ha al darrere de Tsunami Democràtic i les protestes violentes

La Policia ja ha enviat a l'Audiència Nacional els atestats relatius als talls de l'AP-7 i l'intent contra l'AVE

bf9ac2cf-759a-421f-bfc6-73f3d0625add

bf9ac2cf-759a-421f-bfc6-73f3d0625add

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón estudia si ha de reclamar la investigació delsdisturbis que s’estan produint a Catalunyaen protesta per la sentència del procés. Vol decidir si els ha d’incorporar o no a la causa que ja instrueix per integració en organització terrorista, conspiració per cometre atemptats i tinença d’explosius organització terrorista, conspiració per cometre atemptats i tinença d’explosiuscontra set radicals independentistes, de la qual va separar una peça per investigar Tsunami Democràtic pels dos primers delictes, van confirmar fonts jurídiques a EL PERIÓDICO.

De moment, els enfrontaments que es van viure entre joves radicals antisistema i policies, sobretot a mitjans d’octubre, després de conèixer-se la condemna dels líders del procés, s’instrueixen en diferents jutjats catalans per diferents delictes, com ara atemptat contra l’autoritat, lesions i danys. En cap cas s’ha apreciat terrorisme, delicte que precipitaria la competència de l’Audiència Nacional per poder investigar aquests fets de manera conjunta i així intentar determinar la seva estructura i identificar els seus promotors i organitzadors, objectiu principal de la investigació oberta a l’Audiència Nacional.

Malgrat això, segons Europa Press, els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ja han remès a la Fiscalia de l’Audiència Nacional els talls a l’AP-7 convocats entre dilluns i dimecres per Tsunami Democràtic, a més del frustrat sabotatge d’ahir contra l’AVE a Bàscara (Girona), on va ser identificat un cotxe propietat de la filla del president de la Generalitat, Quim Torra.

La fiscalia no l’ha instat

Notícies relacionades

En qualsevol cas, la fiscalia encara no ha instat el magistrat a reclamar els disturbis, com sí que va fer amb l’obertura de la investigació per terrorisme i estralls contra Tsunami Democràtic. Va ser en aquesta peça, oberta després de les primeres protestes que es van realitzar a l’aeroport barceloní del Prat, en què fins i tot va participar la dona de Torra, on es va acordar la clausura per ordre judicial de diverses pàgines web en les quals comunicaven les seves convocatòries, fet que no ha pogut neutralitzar-les.

El tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, va demanar presó per a set dels nou presumptes membres de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT) detinguts a finals de setembre. També va defensar la necessitat de la mesura en la vista celebrada per la Sala Penal de l’Audiència per revisar l’empresonament, entre altres arguments, per la gravetat dels fets que se’ls imputen, comla possibilitat de fabricar fins a 15 tipus d’explosius.