la investidura

ERC exigeix una taula de negociació per abstenir-se en la investidura

Aragonès ha remarcat que hauria de ser «igualitària» i amb «llibertat» per fer les propostes que es considerin a cada costat

zentauroepp50517471 barcelona 22 10 2019  pol tica  reuni n del govern presidido191022123127

zentauroepp50517471 barcelona 22 10 2019 pol tica reuni n del govern presidido191022123127 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERCPere Aragonès, ha advertit aquest dimecres que els republicans estan instal·lats ara per ara en el ‘no’ a la investidura de Pedro Sánchez, i ha afegit: «O hi ha una taula de negociació política [sobre Catalunya], o nosaltres no ens podem abstenir».

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès s’ha referit així al’acord entre el PSOE i Unides Podem per formar governl’acord entre el PSOE i Unides Podem  i a l’escenari que s’obre per a la investidura. «Si volen una facilitació de la investidura per part d’ERC, ‘sit and talk’ [seure i parlar] i creem les condicions per al diàleg», ha dit Aragonès, que ha afegit que de moment ningú s’ha posat en contacte amb ell per parlar sobre la investidura i sobre el paper dels 13 diputats d’ERC al Congrés. 

El vicepresident ha subratllat que la negociació ha de ser «igualitària» i amb «llibertat» per fer les propostes que es considerin i que hi hagi «garanties» en el compliment i «seguretat jurídica» de manera que no es pugui modificar el que es tracti a la taula.

Aragonès ha retret al PSOE que hagi «abraçat el relat de Ciutadans sobre el que està passant a Catalunya», i ha advertit que «la posició d’ERC no serà la mateixa que al juliol», ja que ja no hi ha «marge per a la confiança».

El dirigent republicà ha assegurat que reclama una taula de negociació amb l’Estat, i no al si de Catalunya, perquè existeix un «conflicte polític» entre Catalunya i l’Estat. «Hi ha d’haver un compromís de crear una taula de negociació política entre iguals, institucions catalanes i de l’Estat», ha afirmat Aragonès, que ha insistit: «Si no hi ha una taula de diàleg i de negociació no podrem facilitar cap Govern espanyol». «Veient els antecedents, que han reduït la confiança a zero, i la frivolitat amb què han actuat, hi ha d’haver una concreció clara sobre si volen que ERC faciliti alguna cosa», ha postil·lat.

Notícies relacionades

El vicepresident del Govern ha dit que el sobtat acord per formar govern entre el PSOE i Unides Podem evidencia que s’ha «pres el pèl» als espanyols i la «frivolitat» de les dues formacions. Així mateix, Aragonès ha retret a Sánchez que doni «ple recolzament» a la sentència del procés i que insisteixi que hi haurà «compliment íntegre de les penes», i ha insistit que per facilitar la investidura hi ha d’haver almenys un compromís de crear una taula de negociació política amb Catalunya.

Aragonès ha mostrat el seu recolzament als membres de la Mesa del Parlament, als quals la fiscalia demana investigar, i ha deplorat que l’Estat insisteixi en la via «penal» per abordar «el conflicte polític» a Catalunya. «Això no se solucionarà amb una sentència molt dura del Suprem [...] La independència és un procés irreversible», ha afirmat Aragonès, que ha reclamat també a Sánchez que mantingui «una via de comunicació oberta» amb el president de la Generalitat, Quim Torra.