La justícia europea obre la porta al reconeixement de Junqueras com a eurodiputat

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE entén que la immunitat s'ha d'aplicar des que va ser elegit

abc / periodico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

¿Oriol Junqueras hauria de tenir immunitat parlamentària com a eurodiputat electe el 26-M? Segons el dictamen preliminar emès aquest dimarts per l’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Maciej Szpunar, l’adquisició de la condició d’eurodiputat només depèn del vot dels electors, i no pot estar supeditada al compliment d’altres formalitats –com l’acatament de la Constitució–, cosa que significa que el líder d’Esquerra Republicana de Catalunya hauria d’haver sigut reconegut com a diputat europeu quan va ser elegit el 26-M.

«L’adquisició del mandat parlamentari dels diputats europeus resulta únicament del vot dels electors, i no pot estar supeditada a l’ulterior compliment de cap formalitat», assenyala Szpunar, que apunta que el reconeixement no pot dependre, per tant, de l’acatament de la Constitució espanyola davant de la Junta Electoral Central, tal com obliga la legislació espanyola, ja que aquesta formalitat no constitueix una etapa del procés d’elecció al Parlament Europeu a Espanya i aquest procés s’ha de donar per conclòs amb la proclamació oficial dels resultats. 

Quant a la immunitat parlamentària, l’advocat general afirma que, en principi, s’aplica des de l’obertura del primer període de sessions –el 2 de juliol– del nou Parlament Europeu electe i recorda que no hi ha cap disposició que exigeixi l’assistència efectiva del diputat europeu a la sessió constitutiva per garantir la seva immunitat. «El mandat d’un diputat europeu que no ha assumit efectivament les seves funcions per no haver complert totes les formalitats exigides pel dret de nacional també comença amb l’obertura del primer període de sessions del nou Parlament electe» i, «en conseqüència, a partir d’aquest diputat està emparat per la immunitat parlamentària», assenyala el dictamen que suposa una primera victòria per al polític català.

Decisió del Parlament Europeu

Per això, les autoritats espanyoles haurien d’haver-se abstingut «d’adoptar qualsevol mesura que pogués obstaculitzar els tràmits del membre del Parlament necessaris per assumir efectivament les seves funcions i a suspendre les mesures que ja estiguessin en curs, tret que haguessin obtingut la suspensió de la immunitat pel Parlament», prossegueix Szpunar que també afirma que el Parlament Europeu s’hauria de pronunciar sobre el manteniment o suspensió de la immunitat. «Des del moment en què el dret nacional d’un Estat membre reconeix la immunitat als membres del Parlament nacional, l’article 9 del protocol ha d’interpretar-se en el sentit que correspon al Parlament Europeu pronunciar-se sobre l’oportunitat de suspendre o mantenir la immunitat d’un dels seus membres», assenyala el dictamen. 

Maciej Szpunar respon així a lapregunta prejudicialplantejada pel Tribunal Suprem espanyol en el marc de elrecurs de súplicaque va interposar Junqueras contra la interlocutòria del Suprem de l’14 de juny, que li va denegar el permís de sortida de presó per acudir a la seu de la Junta Electoral Central a acatar la Constitució espanyola i complir amb el tràmit exigit per la legislació espanyola per esdevenir eurodiputat electe.

L’exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va ser elegit eurodiputat en les eleccions europees del 26-M abans de ser condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació i el seu nom va ser publicat al lloc 13 en la llista publicada pelButlletí Oficial de l’Estat després dels comicis. No obstant, el Tribunal Suprem va rebutjar concedir-li el permís penitenciari per sortir de la presó, on complia presó preventiva, i no va poder completar el tràmit. 

Qüestió prejudicial

Notícies relacionades

La sala penal presidida pel jutge Manuel Marchena va decidir demanar l’1 de juliol al Tribunal de Justícia de la UE que interpretés l’article 9 del protocol sobre els privilegis i immunitats de la UE per determinar en quin moment comença a aplicar-se la immunitat parlamentària i si aquest protocol obliga a concedir una autorització per sortir de la presó una persona acusada d’infraccions greus que ha sigut elegida membre del Parlament mentre es trobava subjecte a una presó provisional a causa del risc de fugida. 

Segons la defensa de Junqueras, l’exvicepresident de la Generalitat hauria de tenir immunitat des del moment en què va ser elegit. Per les autoritats espanyoles, el mateix que per les institucions europees com el Parlament Europeu, el moment comença a comptar quan es completa el tràmit previst en la legislació espanyola. El dictamen no és vinculant, tot i que en el 80% dels casos el Tribunal de Justícia sol seguir les recomanacions de l’advocat general. La sentència es coneixerà en qüestió de setmanes i podria establir un precedent en el litigi que també mantenenl’exconseller Toni Comín i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.