resultat del 10-N

Adeu a Rivera: així s'acomiaden Casado, Valls, Asens...

El president de Ciutadans deixa la política després de la desfeta electoral de la formació taronja

zentauroepp50851897 rivera again191111122940

zentauroepp50851897 rivera again191111122940 / Rodrigo Jimenez

4
Es llegeix en minuts

La marxad’Albert Rivera  de la vida política després del daltabaix electoral de Ciutadans és la primera conseqüència dels resultats de les eleccions generals del 28 d’abril. La reacció més immediata després de la seva dimissió com a president del partit dimissió i la renúncia a l’acta de diputat és que l’advocat de l’Estat Edmundo Bal, que havia quedat fora, ocuparà el seu escó al Congrés. Una altra de les conseqüències és que José Manuel Villegas, número dos de Rivera, assumeix les regnes del partit de manera provisional fins que el Consell General convoqui una gestora, que prengui el control fins a la celebració d’aquesta assemblea extraordinària que elegirà un nou líder taronja i decidirà la nova estratègia.

Un dels primers a reaccionar a la marxa del president de Cs ha sigut el líder del PP, Pablo Casado, que ha lamentat «molt» la seva dimissió. De Rivera ha destacat, en un missatge a Twitter, que ha sigut «un gran polític i un patriota que ha defensat la llibertat i la concòrdia on més difícil era». «Sempre ha tingut tota la meva consideració i afecte. Li desitjo tot el millor en el futur», ha expressat Casado al seu tuit tot just saber la notícia. 

El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, creu que Ciutadans ha arribat a col·locar-se a punt de la dissolució després d’haver «unit el seu futur a la dreta i l’extrema dreta». En una roda de premsa al PSOE, que ha reunit la seva Executiva per analitzar els resultats electorals, Ábalos s’ha referit a la dimissió d’Albert Rivera com a «una cosa inèdita» en democràcia, la «renúncia de la política de qui no fa res es veia president». I ha remarcat que el projecte de Ciutadans era fa tan sols un any i escaig «d’èxit, cridat fins i tot per alguns a governar Espanya», però ara assistim «pràcticament a la seva dissolució». «No estaria malament aprendre la lliçó», ha dit el dirigent socialista, qui ha lamentat que Rivera decidís en el seu moment fer un discurs «absolutament bel·ligerant de veto a la socialdemocràcia» i «unir el seu futur a la dreta i a l’extrema dreta». I això ha provocat, ha assenyalat, que Ciutadans hagi acabat «nodrint l’extrema dreta».

També l’ex primer ministre francès i regidor a Barcelona, Manuel Valls, s’ha pronunciat sobre l’adeu de Rivera, apuntant a la portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, com el seu reemplaçament al capdavant del partit. «Estic segur que té molt recorregut polític per davant i que pot representar moltes esperances», ha ressaltat. No obstant, per Valls no es tracta només d’un «problema de persones». «És un problema d’orientació i de canvis que Ciutadans haurà de fer», ha manifestat sobre la formació taronja fent al·lusió al fet que ara han d’analitzar «les conseqüències dels resultats d’aquest diumenge».

Per la seva part, ERC, per boca de la seva portaveu Marta Vilalta, ha defensat que el líder de Cs «no tenia cap altra alternativa» que dimitir després dels resultats de les eleccions. En roda de premsa, ha emfatitzat que els republicans presentant-se només a Catalunya han aconseguit més diputats que Cs presentant-se a tot l’Estat, per la qual cosa creu que les reivindicacions d’ERC «tenen molt més recolzament» que les del partit taronja. Ha insistit que les urnes «han castigat enormement aquells que han apostat per la confrontació, la criminalització i la persecució d’unes idees totalment legítimes», com les independentistes.

En una línia semblant, la número u de JxCat, Laura Borràs, ha considerat que Cs va néixer «amb l’única voluntat de destruir tot el que tingui a veure amb Catalunya o amb les seves institucions» i ha acabat «destruït». «Ho han demostrat amb aquesta defensa enverinada i amb el recolzament que van donar al 155, i finalment un partit que va néixer amb aquest afany de destruir, en aquestes eleccions s’ha demostrat que ha acabat destruït», ha dit Borràs en declaracions a la premsa a la seu electoral de JxCat.

Notícies relacionades

També Jaume Asens, portaveu dels comuns, ha opinat que és una decisió que té a veure amb la posició de la formació taronja: «Cs ha intentat mimetitzar-se amb l’extrema dreta, ha comprat el seu marc mental i finalment ha sigut víctima del seu propi verí». Asens ha considerat que és una «decisió conseqüent amb el mal resultat del seu partit» en les eleccions generals del 10 de novembre, que ha dit que no la lamenten però que honra Rivera. «Quan agites la bandera de la confrontació i l’odi t’arrisquen que hi pugui haver algú que et superi en odi i crispació», ha dit.

De la mateixa manera, el coordinador federal d’Esquerra Unida (IU), Alberto Garzón, ha acusat el ja expresident de Ciutadans Albert Rivera de ser el responsable junt amb el PP de l’auge de l’extrema dreta a Espanya gràcies «als seus discursos incendiaris, els seus excessos verbals i la seva actitud superba», i considera que la patacada electoral dels taronges es deu que no ha respost a l’exercici de renovació que els seus electors li demanaven. «La responsabilitat del creixement de l’extrema dreta és del PP i Ciutadans. L’estratègia d’Albert Rivera s’estudiarà a les universitats com la pitjor estratègia política a l’hora de prendre decisions tàctiques», ha apuntat Garzón en la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Col·legiada d’IU.