ERC aconsegueix el bis a Catalunya però es deixa dos escons

Rufián guanya el PSC per la mínima en actes però augmenta la distància en vot

zentauroepp47944913 rufian190429103533

zentauroepp47944913 rufian190429103533 / Elisenda Rosanas

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Una de les constants d’ERC des que Oriol Junqueras es va fer càrrec del partit és que, elecció rere elecció, anessin al Parlament, municipals, al Congrés o europees, els republicans sempre avançaven. ERC va trobar ahir el primer canvi d’inflexió. Lleu, si es vol. Sense efectes, argüiran els més afectes, amb la qual cosa la bestiesa d’abril, el triomf en unes eleccions generals, per sobre d’un PSC en el Govern, es va repetir ahir. I fins i tot amb més diferència en vots. Cert. Però ERC es va deixar ahir dos escons i altres tants punts percentuals de vot. I 160.000 vots

Tot és cert. També que respecte a març, el resultat net és de 4 escons més, de 9 a 13. I que quant a les sumes per a la investidura de Pedro Sánchez, poc ha variat. I potser en la gestió d’aquest paper clau per a la governabilitat espanyola es pot explicar els dos diputats perduts. La sensació de voler investir Sánchez de manera ‘gratis total’ pot haver llastat el republicà.

Perquè aquest 10-N ha comptat amb un actor nou, respecte al 28-A, com és la CUP, que, vistes les xifres, ha mossegat molt més l’electorat republicà que el de JxCat.

Conseqüències catalanes 

I la reflexió que deixa la nit, amb la disminució de la diferència entre republicans i postconvergents (en escons i en vots), respecte a abril, és sí allò d’ahir pot marcar tendència. I sobretot, si pot donar prou moral i gosadia a Quim Torra per perdre la por d’una convocatòria electoral. 

«Ens felicitem pel gran resultat de l’independentisme, que ha augmentat un representant al Congrés», va dir Pere Aragonès en les valoracions de la nit electoral a l’estació del Nord.

«Vull felicitar els nostres companys de viatge» va corroborar Gabriel Rufián, poc després. El doble vencedor en aquest 2019 només va veure una ombra en l’escrutini, i és el resultat de Vox. «Que sàpiga Vox, el feixisme, que ens tindran davant», va llançar el republicà de manera desafiadora. Feia 11 anys que un partit no repetia triomf en les generals a Catalunya.

Notícies relacionades

Aragonès, per la seva banda, va posar de relleu la nova victòria sobre el PSC, en un terreny tradicionalment abonat per als socialistes, com són els comicis generals. 

Un triomf respecte al PSC més estret en escons (de 15 a 12 a 13 a 12) però més folgat que el 28-A, ja que es va passar d’un avantatge d’1,40 punts a una altra de més de 2. De 58.000 vots a més de 70.000 de diferència. I a la província de Barcelona, els republicans van retallar més d’un punt l’avantatge dels socialistes.