Eleccions generals

Ciutadans certifica l'ensorrament electoral a la seva Catalunya natal

La llista encapçalada per Inés Arrimadas baixa de cinc a dos diputats i es converteix en la vuitena formació en nombre de vots

zentauroepp50834510 arrimadas191110145431

zentauroepp50834510 arrimadas191110145431 / Guifre Jordan

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Catalunya no va ser una excepció en les eleccions generals d’aquest diumenge per a Ciutadans, que no ha aconseguit esquivar l’ensorrament electoral a la terra que el va veure néixer com a projecte polític. La llista encapçalada per Inés Arrimadas ha baixat de cinc a dos diputats, s’ha convertit en la vuitena força en nombre de vots i ha equiparat el seu pes en escons amb els altres dos partits de la dreta constitucionalista a Catalunya, PP Vox, que també van treure dos diputats.

La patacada electorald’Albert Rivera  a tot Espanya també ha sigut la d’Inés Arrimadas, la seva número dos, que entre el 28 d’abril i el 10 de novembre s’ha deixat pel camí més de la meitat dels vots obtinguts llavors. La formació taronja ha aconseguit reunir un total de 216.340 paperetes (amb el 99,9% escrutat), que s’han transformat en dos diputats per la província de Barcelona, sense obtenir més representació en cap de les altres tres circumscripcions catalanes. Ha perdut així el diputat que va treure en els passats comicis a la demarcació de Tarragona i Sergio del Campo Estaún no revalidarà el seu escó.

Notícies relacionades

Qui sí que van aconseguir ser elegits per anar al Congrés dels Diputats van ser Inés Arrimadas i Fernando de Páramo, dos dels pocs membres de l’Executiva de Ciutadans que van preservar la seva acta de diputat després dels comicis d’ahir.  La caiguda a la província de Barcelona, el seu principal bastió, és el principal responsable que pesos pesants del partit a Catalunya, com l’exdiputat al Parlament José María Espejo-Saavedra o l’exregidora barcelonina Carina Mejías, no hagin aconseguit escó. El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha atribuït la desfeta de la seva formació a un context «polaritzat» i va prometre seguir «plantant cara» a l’independentisme amb «fermesa» i des del «centre i la moderació».

La patacada electoral de Ciutadans a tot Espanya s’ha traduït en una pèrdua de 47 diputats respecte als comicis del 28 d’abril, passant dels 57 escons de llavors als 10 d’aquest diumenge. En vots, la caiguda ha sigut dels 4.155.665 de fa uns mesos als 1.587.903 (amb el 96,8% escrutat) d’aquest 10-N.