FINAL DE CAMPANYA

El PP espera poder treure 30 escons més que Vox

Casado tem Abascal a Andalusia, Múrcia, les dues Castelles i Catalunya

Alguns dirigents pressenten quines condicions posarien a Sánchez per abstenir-se

undefined50806275 madrid 08 11 20129 politica  cierre campa a electoral  el pr191108211824

undefined50806275 madrid 08 11 20129 politica cierre campa a electoral el pr191108211824 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Fa un mes, el PP va començar a preparar aquesta campanya electoral, que oficialment ha durat només una setmana, amb molt optimisme. Les enquestes li donaven entorn dels 100 escons, una recuperació rapidíssima després de l’enfonsament de l’abril (66 diputats), i Pablo Casado havia aconseguit rescatar i polir la seva imatge després d’haver abandonat l’histrionisme de la seva primera etapa al capdavant del partit. No obstant, ara, quan queden 48 hores per votar, el principal objectiu de Casado és que Vox quedi 30 escons per sota del PP.

Segons les dades que manegen a la seu de Génova, Casado rondarà els 85 escons, la dreta no sumarà i el partit de Santiago Abascal, que ara té 24 parlamentaris, pot multiplicar per més de dos aquest número. Dirigents populars consultats per aquest diari esperen que Vox no trepitgi els talons al PP en nombre de diputats, perquè Casado es vegi clarament com «l’alternativa» al PSOE, atès que Ciutadans, assenyalen, s’enfonsa sense arribar a 20 seients. Un altre temor, afegeixen, és que la formació ultra capitalitzi el vot dels taronges i els guanyi a Múrcia i a algunes províncies d’Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Catalunya.

Franco i Catalunya

eLa preocupació va començar el 25 d’octubre, quan van comprovar en les seves enquestes internes que la seva línia ascendent en intenció de vot havia remès. En canvi, Vox continuava pujant. El dia anterior havia sigut l’exhumació de Franco, un assumpte que, juntament amb els disturbis als carrers catalans per la sentència del procés, que es va fer pública el 14, ha beneficiat el partit de Santiago Abascal, ja que són dos arguments d’enganxament amb el seu electorat ultraconservador.

A partir d’aquell moment, els missatges que van sortir de la cúpula del PP van deixar veure el seu nerviosisme. El dilluns 28, fonts de la direcció van arribar a dir que hi ha un «pacte» entre Vox i el PSOE. Pedro Sánchez, van assegurar aquestes fonts, estava «inflant» aquests dos temes d’actualitat per donar «protagonisme» a Abascal i intentar frenar el creixement del PP. El dimecres 30, Casado va insinuar que la Generalitat és al darrere del material explosiu que tenien els membres empresonats delsCDR  i va acabar diumenge acusant Sánchez d’intentar treure rèdit dels«episodis violents» a Barcelona. El líder del PP va abandonar la temperància de la qual havia fet gala els dies que hi va haver aldarulls als carrers catalans.

I aquesta setmana no va començar millor per als conservadors. Abascal va col·locar amb bon to i missatges clars el seu missatge radical en horari de màxima audiència en el debat televisiu en el qual cap dels seus contrincants (tret de Pablo Iglesias sobre l’amenaça d’ETA) li va refutar les seves mentides i propostes anticonstitucionals. Aquesta escalada de Vox, asseguren diversos dirigents del PP en privat, pot continuar fins a l’últim minut que estiguin obertes les urnes diumenge, si hi ha aldarulls el cap de setmana i s’impedeix el dret a votar.  

Evitar unes terceres eleccions

Notícies relacionades

Casado ha negat en diverses ocasions, aquestes últimes setmanes, que tingui pensat abstenir-se davant una hipotètica investidura de Sánchez si el resultat que donen les urnes no dona cap altra suma possible. Un missatge normal en campanya. No obstant, diversos dirigents del comitè de direcció del PP, sota condició d’anonimat, defensen la possibilitat de donar-hi suport a canvi d’una sèrie de condicions, entre les quals citen els impostos, les pensions, el model de finançament autonòmic i, sobretot, línies vermelles davant l’independentisme català. Consideren que s’hauria de fer «per sentit d’Estat» i per impedir «unes terceres eleccions», en les quals Vox podria créixer encara més. Tot i que hi ha algun fontaner del nucli dur de Casado que encara és més pessimista i assenyala la possibilitat que ni tan sols amb l’abstenció del PP aquesta investidura fos possible i es requerís algun partit més. Una situació de difícil governabilitat.

El líder dels conservadors va tancar aquest divendres la campanya a la plaça de toros de Las Ventas de Madrid, on va apel·lar, «amb respecte», als que «en algun moment» van decidir deixar de votar el seu partit i van recolzarCiutadans o Vox, i també als del PSOE que els «dol Espanya». «Estem en empat tècnic amb el PSOE», va exclamar per aclamar els seus.