Iglesias qualifica de «bogeries» les propostes de Sánchez per a Catalunya

El líder de Podem insisteix que el cap de l'Executiu està buscant «seduir la dreta» per pactar

Assegura que recuperar el delicte de convocatòria d'un referèndum il·legal és «donar la raó a l'independentisme»

Pablo Iglesias antes del debate electoral en televisión en el Pabellón de Cristal de la Casa de Campo de Madrid el 4 de noviembre de 2019.

Pablo Iglesias antes del debate electoral en televisión en el Pabellón de Cristal de la Casa de Campo de Madrid el 4 de noviembre de 2019. / Ricardo Rubio (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«Vaig al·lucinar, perquè va proposar dues bogeries», ha sentenciat el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, sobre les proposta que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va posar a sobre de la taula per solucionar el conflicte català en la nit electoral. Tant recuperar el delicte de convocatòria il·legal d’un referèndum en el Codi Penal com prometre portar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemonta Espanya, són mesures que, pel candidat morat, demostren l’acostament de Sánchez a la dreta. 

En una entrevista a la cadena SER, ha assegurat que la intenció de Sánchez de reintroduir en el Codi Penal la realització d’un referèndum com a delicte, una cosa que va derogar José Luis Rodríguez Zapatero el 2005, és un gest cap a la «‘derechona’»: Estàvem tots d’acord en què l’1-O no hi va haver un referèndum, que va ser un simulacre o una mobilització política. Llavors dir que es vol reformar el Codi Penal per evitar un referèndum és donar la raó als independentistes sobre una cosa que tots pensàvem que no havia passat».

 

Més contundent s’ha mostrat contra la promesa de Sánchez de portar Puigdemont a Espanya: «¿Però com? ¿En un helicòpter amb els GEOS, Pedro Sánchez despenjant-se a Waterloo i muntant Puigdemont a l’helicòpter?», ha ironitzat. Moments després, Iglesias ha explicat que «si Puigdemont ve a Espanya és perquè els jutges espanyols i els belgues s’han posat d’acord per a una extradició». 

«Seduir la dreta»

«¿Per què proposa dues coses tan rares, tan impròpies? És una manera de seduir la dreta», ha plantejat, insistint en la idea que defensa des de fa diverses setmanes que la qüestió catalana pot convertir-se en l’«excusa» de Sánchez per pactar amb el PP

Notícies relacionades

Iglesias no només va veure en aquestes propostes la intenció del líder socialista d’acostar-se a la dreta, sinó que, a més, el plantejament de crear una vicepresidència econòmica que quedi en mans de l’actual ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, suposa una «picada d’ullet» més als conservadors: «Un PSOE governant a prop del PP apostaria per figures com Calviño i un PSOE governant amb nosaltres pensaria en altres figures». A més, Iglesias ha advertit al seu homòleg que «és un error començar a nomenar vicepresidències abans que la gent voti».

«Per la voluntat de Pedro no hi haurà un govern de coalició, només si no li queda més remei», ha subratllat Iglesias abans de rematar que «només si el PP li diu que no» o si ells tenen «un bon resultat» el cap de l’Executiu podria veure’s forçat a teixir una aliança amb els morats.