ELECCIONS DEL 10-N

Asens creu que «el més assenyat» per part de Més País seria retirar la seva candidatura

El candidat d'En Comú Podem avisa que no donaran xecs en blanc i lamenta que l'amnistia sigui actualment «una utopia»

zentauroepp50679137 pla mitj  del candidat d en com  podem al congr s  jaume ase191031212253

zentauroepp50679137 pla mitj del candidat d en com podem al congr s jaume ase191031212253 / Mariona Puig

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El candidat dels comuns al Congrés per Barcelona, Jaume Asens, ha sostingut aquest dimecres que «potser el més assenyat» per part de Més País seria retirar la seva candidatura a les generals d’aquest diumenge, perquè pot debilitar el seu espai polític quan va assegurar que es presentava per sumar a les forces progressistes, ha dit en una entrevista de TV-3 recollida per Europa Press.

Asens, en una entrevista a Catalunya Ràdio, al ser preguntat sobre el que va dir quan va assegurar que la formació d’Íñigo Errejón pot ser tirar el vot, ha admès que no va ser l’expressió més encertada, però ha dit que hi ha vots més útils que d’altres: «És un vot simbòlic expressiu molt legítim, però segurament no servirà per traduir-se en escons».

Ha defensat que el seu és l’únic «partit sobiranista amb possibilitat d’estar al Govern», tot i que són més lluny que abans del PSOE i del president en funcions i candidat, Pedro Sánchez, que creu que ha canviat el seu posicionament i dona l’esquena a una tradició progressista i catalanista que s’ha de poder ressuscitar, ha dit.

El candidat dels comuns ha avisat que són més a prop del Sánchez que va guanyar les primàries socialistes que de l’actual: «El que voldríem és recuperar l’altre Pedro Sánchez, és l’únic amb qui ens podem entendre», i ha afirmat que actualment s’està més lluny que abans d’aconseguir un referèndum d’autodeterminació.

Asens ha defensat una amnistia per als dirigents independentistes empresonats com la millor opció per aconseguir la seva llibertat –també proposen derogar el delicte de sedició–, però ha reconegut: «Seria la solució ideal, però una llei d’amnistia ara mateix és una utopia irrealitzable».

Preguntat per les crítiques de Sánchez contra ell per haver assessorat l’exconseller a Bèlgica Toni Comín, ha replicat que forma part del dret de defensa i que atacar-lo implica atacar l’Estat de Dret, i ha qualificat de «confusió molt maniquea» mirar d’associar els comuns amb l’independentisme.

Asens ha dit que no s’ha acabat amb el bipartidisme però que els executius d’un sol partit han passat a la història, i ha avisat que no fixaran línies vermelles, però que tampoc donaran cap xec en blanc: «No donarem vots a ningú», tot i que faran tot el possible per no anar a unes terceres eleccions generals, que creu que serien dramàtiques.

Ha demanat crear espais en què els partits puguin posar-se al lloc de l’altre i flexibilitzar posicions –ha assegurat que els comuns ho han fet–, i ha acusat el PSOE de menysprear els partits independentistes, d’estar «obsessionat amb aconseguir els vots de la dreta» i d’ubicar-se en posicions prèvies a les de l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero.

Crítiques

Preguntat per ERC, Asens ha dit que podrien entendre’s amb les bases compartides del diàleg i l’amnistia, però ha assegurat que el partit i el seu candidat al Congrés per Barcelona, Gabriel Rufián, mantenen posicions «canviants» –ha dit que sap on són JxCat i la CUP, però no els republicans–.

Notícies relacionades

Ha criticat el paper de la candidata del PP al Congrés per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, en el debat d’aquest dimarts –que va ser una baralla tavernària que va augmentar el descrèdit de la política, segons ell–, perquè creu que va demostrar que desconeix la història del PP i confon nacionalisme amb federalisme: «Imagineu el grau de confusió i d’ignorància que hi ha, quan són conceptes antagònics».

Ha asseverat que alguns està instal·lats en un populisme punitiu i en la banalització i la frivolització, i ha carregat també contra la CUP, perquè creu que prefereix que la situació empitjori, una cosa que ell no comparteix: «Quan pitjor, pitjor, l’experiència històrica ho demostra. La capacitat d’anar a pitjor a l’Estat espanyol és molt gran».