ERC demana un front social i institucional per l'amnistia

Esquerra creu que la mesura seria «el primer pas» per resoldre el conflicte

Torrent també vincula monarquia amb corrupció i feixisme

zentauroepp49181116 madrid 23 07 2019 politica investidura  segunda  sesi n  del190723092712

zentauroepp49181116 madrid 23 07 2019 politica investidura segunda sesi n del190723092712 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Un altre front del 80%. Més enllà de l’arxiconegut percentatge favorable a l’autodeterminació, segons les enquestes, tot i que sense plasmació electoral, ERC va proposar ahir construir un altre front, el de partidaris de l’amnistia per als presos de l’1-O, que compta, segons els republicans, amb un recolzament ciutadà anàleg al del referèndum pactat. ERC considera que l’amnistia seria el «punt de sortida» per a la resolució del conflicte català.

L’exconseller de Justícia condemnat per l’1-O, Carles Mundó, va reclamar ahir que s’apliqui aquest «instrument excepcional» que reuneix les simpaties «de la major part de la societat catalana». «És la majoria del 80% que vol deixar enrere la judicialització de la política», va sentenciar. Una majoria amb unes institucions, partits, ajuntaments, sindicats, patronals i universitats que han d’actuar com a portaveus.

«L’amnistia és l’arma política ideal per acabar amb la causa general contra l’independentisme, que persegueix i reprimeix una idea. «La repressió només crida a més repressió fins a arribar a un final incert que difícilment resolgui res», va assenyalar Mundó. L’exconseller va reconèixer que difícilment es donaran a curt termini les majories necessàries per poder tirar endavant una llei d’amnistia, però va alertar que no per això «ERC deixarà de fer les propostes que cregui necessàries».

Gabriel Rufián, per la seva banda, va asseverar que «hi ha molt votant que no se sent còmode amb les paraules de Miquel Iceta i Pedro Sánchez» sobre la sentència i el compliment de les penes. A més, va recordar que l’altra opció que s’ha posat sobre la taula, l’indult, suposa acceptar la comissió d’un delicte. «I posar urnes no és ni serà un delicte».

Torrent, contra el Rei

Notícies relacionades

A la tarda, a Girona, la cap de llista provincial, Montse Bassa, germana de l’exconsellera condemnada, va afirmar, arran de les declaracions d’Iceta i Sánchez, que aquest últim no té «ni moral ni principis». Curiosament, o no, el míting republicà va tenir lloc al mateix auditori on, abans, s’entregaven els Premis Princesa de Girona, abans que la ciutat retirés el seu recolzament.

El president del Parlament, Roger Torrent, va assenyalar que el procés és l’oportunitat per als catalans de treure’s de sobre «la monarquia, una institució corrupta amb connexions amb el feixisme». La segona autoritat catalana, rere el president de la Generalitat, va sentenciar: «Els catalans no tenim rei. I no el reconeixem com a autoritat després d’avalar la violència amb el seu discurs del 3 d’octubre [del 2017]».