ENTREVISTA A FRANCE 24

Borrell: «Catalunya és una societat profundament dividida»

El ministre afirma que el Govern «no caurà en la temptació» de respondre amb violència desmesurada

undefined50740678 graf2377  madrid  espa a   04 11 2019   el ministro de asunt191104205057

undefined50740678 graf2377 madrid espa a 04 11 2019 el ministro de asunt191104205057 / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El ministre d’Exteriors, la UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, considera «enorme» la violència registrada a Catalunya després de conèixer-se la sentència del procés i afirma que la catalana «és una societat profundament dividida».

«No hi ha hagut una mica de violència, hi ha hagut una violència enorme. I el nombre de ferits més gran han sigut policies, és una cosa molt greu», ha assegurat aquest dilluns el cap de la diplomàcia espanyola en una entrevista amb la televisió pública francesa «France 24».

Borrell, que ha retut homenatge a les forces de l’ordre, ha assegurat que els comandaments policials consideren que és la situació «més violenta que ha viscut el país des dels anys 80». Ha agregat que els partidaris de la independència de Catalunya «mai han tingut més del 47%» dels vots i els ha acusat d’estar radicalitzant-se, encoratjats pel president de la Generalitat, Quim Torra.

També ha considerat que els partits de la dreta estan demanant al Govern que actuï amb més duresa per motius electorals i ha assegurat que «els extrems s’alimenten».

«Actitud ferma però proporcional»

«El Govern en funcions, que presideix Pedro Sánchez, manté una actitud ferma però proporcional. Utilitzarem la policia i tots els recursos de l’Estat de dret, però no caurem en la temptació de respondre de forma desproporcionada a esdeveniments greus, condemnables», ha indicat.

Quant a les eleccions de diumenge, Borrell ha assegurat que Sánchez ja ha descartat una aliança amb el Partit Popular i que tornarà a buscar el recolzament de les forces d’esquerra, com ja va fer després de l’anterior cita electoral.

El futur representant de la política exterior de la Unió Europa ha assegurat que el principal problema a què s’enfrontarà en la seva nova funció és «la falta d’unitat, els punts de vista diferents dels estats membres». «No podem tenir una política exterior comuna si no tenim una mateixa visió del món, si no entenem els esdeveniments de la mateixa manera», ha afirmat.

Atenció internacional

Notícies relacionades

Borrell ha afirmat també que si els independentistes pretenen que les protestes i la violència atreguin l’atenció internacional sobre Catalunya està clar que ho aconsegueixen, però no creu que això «beneficiï la causa independentista». Va ser la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, qui va afirmar la setmana passada que els aldarulls violents feien «visible el conflicte» al món.

Borrell també ha mirat d’explicar el procés independentista preguntant què passaria si un Consell Regional Francès –Alsàcia, Bretanya o Còrsega, ha dit– decidissin que la Constitució francesa ja no s’aplica al seu territori, desobeís el Tribunal Constitucional, convoqués un referèndum declarat il·legal amb diners públics i, a més, qüestionés la seva pròpia policia i encoratgés mobilitzacions contra una sentència.