Casado: «Torra encoratja la rebel·lió i la insurrecció i està al comandament d'una força armada de 16.000 efectius»

El líder del PP demana a Sánchez que retiri el comandament dels Mossos al president

Defensa un «pla Espanya per a Catalunya» que recuperi «afectes i concòrdies»

casado-roca2

casado-roca2 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado ha acusat Quim Torra d’estar encoratjant a Catalunya la insurrecció i la rebel·lió, un delicte que el Tribunal Suprem va descartar en els dirigents de l’1-O. En un esmorzar informatiu al Casino de Madrid, el president del PP ha denunciat les investigacions als Mossos «per comandaments polítics, pel senyor Torra». «Quina paradoxa. La persona que encoratja la rebel·lió i la insurrecció està al comandament d’una força armada de 16.000 efectius», ha afirmat. Casado defensa que s’apliqui ja la llei de seguretat nacional per «treure a Torra el comandament delsMossos». 

Per segon dia consecutiu, el president del PP eleva el to contra el cap de l’Executiu català. Ahir va insinuar que la Generalitat estàdarrere de l’adquisició d’explosius pels membres dels ERT que van ser detinguts el mes de setembre passat. Fins ara Casado havia intentat mantenir un discurs temperat davant del desafiament independentista. A Génova ha començat a inquietar l’augment de Vox que assenyalen els sondejos. Segons diverses enquestes, el partit ultra arribarà als 40 escons el 10-N (ara en té 24) i superarà Ciutadans. 

En aquests moments, els conservadors tenen un sol escó a Catalunya (el que va aconseguir Cayetana Álvarez de Toledo amb la llista de Barcelona) i, segons fonts del PPC, aspiren a tenir-ne dos o tres si aconsegueixen pescar vots al calador de Ciutadans i de Vox.

El cap de l’oposició ha tornat a demanar al secretari general del PSOE i president en funcions que enviï un requeriment a Torra, el pas previ a poder aplicar l’article 155. Segons la seva opinió, Sánchez està sent «deslleial» amb la Carta Magna per «pactar en40 ajuntaments amb els independentistes» i no exigir al president que compleixi amb les seves «obligacions constitucionals». 

Notícies relacionades

Un dia a la setmana a Catalunya

Casado ha defensat un «pla Espanya per a Catalunya» que recuperi «afectes i concòrdies» després de la «deriva» independentista que s’ha produït amb el procés i que, segons ha dit, ha «arruïnat» aquesta terra. Considera que cal «reforçar» els mitjans de comunicació, les oenagés i les patronals, ha citat,  que «no combreguen» amb el discurs independentista. El líder del PP ha dit que si és el pròxim llogater de la Moncloa es compromet a ser a Catalunya «una vegada a la setmana». Casado ha lamentat que Sánchez «hagués hagut de marxar corrents» de Barcelona la setmana passada.