El Canadà torna a negar a Puigdemont l'autorització per viatjar al país

Les autoritats han rebutjat el permís pels càrrecs pendents de l'expresident

zentauroepp50640143 former catalan president carles puigdemont  l  is x rayed by191030101654

zentauroepp50640143 former catalan president carles puigdemont l is x rayed by191030101654 / JOHN THYS

2
Es llegeix en minuts
EFE / Toronto

Les autoritats canadenques han tornat a denegar l’entrada al país a l’expresident de Catalunya Carles Puigdemont, segons van informar aquest dimarts mitjans de comunicació canadencs.

El Canadà hauria denegat a Puigdemont l’obtenció de l’autorització de viatge electrònica (eTa, sigles en anglès) pels càrrecs pendents que l’expresident de la Generalitat té davant de la Justícia espanyola, segons va declarar l’advocat canadenc del polític, Stéphane Handfield.

Handfield va dir que l’oficina d’immigració de l’ambaixada del Canadà a París ha notificat avui que no concedirà a Puigdemont l’eTa, un document que el Canadà requereix als ciutadans de mig centenar de països que no necessiten visat per entrar al país i que arriben per via aèria.

Autorització electrònica

Aquesta autorització electrònica permet viatjar al Canadà tantes vegades com es desitgi si l’estada no supera els sis mesos. El Canadà assenyala que pot rebutjar la concessió d’eTa per activitats delictives o que atempten a la seguretat.

Handfield va expressar la seva estranyesa que el Canadà hagi denegat l’autorització de viatge a Puigdemont per la causa pendent que té a Espanya ja que la primera sol·licitud d’obtenció de l’eTa la va fer el febrer d’aquest any.

A l’abril, la principal associació sobiranista de la província canadenca de Quebec, la Societat Sant Joan Baptista (SSJB), va denunciar que el Canadà havia denegat l’entrada al país a Puigdemont.

Viatge previst per a l’abril

Inicialment, Puigdemont tenia previst viatjar al Quebec el 2 d’abril convidat per la SSJB, visita durant la qual participaria en una roda de premsa i visitaria l’Assemblea Nacional del Quebec, entre altres activitats.

Després de la negativa inicial, Handfield va anar als tribunals per fer possible la visita de Puigdemont. L’advocat va declarar llavors a Efe que esperava que els tribunals canadencs revisessin el cas a la tardor tot i que posteriorment va retirar la demanda i Puigdemont va decidir posposar el seu viatge al Canadà.

Per la seva part, el president de la SSJB, Maxime Laporte, va indicar a Efe que el Canadà no tenia cap motiu per impedir l’entrada al país de l’expresident català.

Notícies relacionades

Precisament el passat 17 d’octubre, quatre dies abans de les eleccions generals al Canadà, la SSJB va emetre un comunicat en el qual va criticar tant el Canadà com Espanya per «impedir» la visita de Puigdemont al país.

Les autoritats judicials espanyoles han tornat a sol·licitar a Bèlgica l’extradició de Puigdemont després que el Tribunal Suprem d’Espanya condemnés diversos exmembres del Govern català per sedició i malversació.