CAMÍ DE LES URNES

Pedro Sánchez apel·la a la «Catalunya oblidada»

El president en funcions compara la ultradreta amb l'«independentisme més recalcitrant»

«Superarem aquesta crisi de convivència per tots vosaltres i pels fills dels vostres fills»

50660887 60

50660887 60 / FERRAN NADEU (Ferran Nadeu)

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya és l’alfa i omega de Pedro Sánchez de cara al 10-N. El president espanyol en funcions ha tancat la seva precampanya en territori català, on també oferirà el 8-N el seu últim míting electoral abans dels comicis. La seva visita a Viladecans, a més de per les protestes a la sentència del procés, estava també marcada per la polèmica pel programa electoral del PSOE. A l’esborrany inicial no es feia cap referència al federalisme, una cosa que va suscitar la trucada de Miquel Iceta a Cristina Narbona reclamant que es recuperés la menció a les declaracions de Granada i Barcelona. El president en funcions, després de negar al matí a ‘Espejo Público’ que haguessin renunciat a aquests fulls de ruta, s’ha erigit a Viladecans com el far per a la «Catalunya no independentista, relegada i oblidada» i per a la sortida de la crisi catalana. 

Pícnic per la República i els CDR han preparat aquest dimecres una concentració de rebuig al president en funcions. Centenars d’independentistes s’han citat a les portes del recinte on se celebrava el míting. «Pedro Sánchez, no ets benvingut», «Tots som tsunami», «El PSOE i el PP, la mateixa merda és» han sigut alguns dels lemes cridats en una mobilització sense cap disturbi.

«Uns han vingut a rebentar i al final els que hem rebentat hem sigut nosaltres», ha clamat Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, després que 1.500 socialistes deixessin petita la sala gran de Cubic. Sánchez s’ha adreçat als que s’havien quedat sense lloc a l’auditori amb una breu intervenció en què ha ironitzat amb la «relació epistolar» que manté amb Quim Torra. «Ara diuen que tinc un amic nou, el senyor Torra: m’escriu cartes, em truca cada dia. Que no em faci trucades interurbanes i que truqui primer aMiquel Iceta», va insistir posteriorment, ja a l’auditori. El president espanyol ha apel·lat a la «Catalunya que no es resigna ser estrangera a la seva pròpia terra» i ha tornat a assegurar que no veu «gaires diferències entre la ultradreta a Espanya i l’independentisme més recalcitrant». El separatisme ha comès, segons ell, l’«error de subestimar la fortalesa de la democràcia espanyola». Dirigint-se als catalans que estan farts del «bucle de l’autodeterminació» ha assenyalat la sortida d’emergència. «El camí de l’autodeterminació no té sortida i els catalans estan cansats. La sortida a aquesta crisi es diu convivència, fraternitat i unitat i això ho representa el PSOE –ha assegurat–. No perdrem l’esperança. Superarem aquesta crisi de convivència per tots vosaltres i pels fills dels vostres fills».

Notícies relacionades

En la tercera visita a Catalunya en precampanya ha estat més proper al seu acte de Barcelona (en què a les portes de la sentència va presentar els socialistes com els garants de la convivència) que al de fa un mes a la Festa de la Rosa de Gavà, quan va exhibir el seu to més dur amb l’independentisme i va obrir la porta a un altre 155. S’ha presentat com l’únic partit que pot edificar un govern sòlid i estable a Espanya però, alhora, que garanteixi el manteniment de l’autogovern a Catalunya. Després de l’embolic per l’absència del federalisme en el programa, ha evitat parlar de plurinacionalitat ni d’augmentar l’autogovern.  

Meritxell Batet ha sigut la gran absent del míting. La cap de llista del PSC està de baixa per uns problemes de vertigen i això farà que es perdi l’acte d’inici de campanya aquest dijous a l’Hospitalet. «Torna a la batalla com més aviat millor però no pateixis que som molts», ha clamat Iceta. El primer secretari ha pujat els decibels agraint la feina dels Mossos, de la Policia Nacional, de la Guàrdia Urbana, de la Guàrdia Civil i també del qüestionat Miquel BuchMiquel Buch, «algú que està a altura en el Govern. Perquè el president no ho està». El líder del PSC ha negat que sigui un dret «cremar contenidors, cremar cotxes o bloquejar una estació». «Combatrem la violència i l’incivisme», va sentenciar abans de donar pas a Sánchez.