ÚNIC CANDIDAT

El CGPJ reelegeix Marchena per a cinc anys més com a president de la Sala Penal del Suprem

El ponent de la sentència del procés obté 19 dels 21 vots del ple del CGPJ

Els vocals designats a proposta del PNB i IU eviten recolzar la decisió

zentauroepp49783547 madrid  09 09 2019  politica   s m el rey don felipe vi dura191030123609

zentauroepp49783547 madrid 09 09 2019 politica s m el rey don felipe vi dura191030123609 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dimecres el nomenament de Manuel Marchena al capdavant de la Sala Penal del Tribunal Suprem per cinc anys més al ser l’únic candidat que s’ha presentat per renovar el càrrec. No ha rebut, no obstant, el recolzament de tot el ple, ja que els vocals Enrique Lucas –designat a proposta del PNB– i Concepción Sáez –a proposta d’IU–, han votat en blanc, segons han informat Europa Press en fonts d’aquest òrgan.

Tant Lucas com Sáez són dos dels quatre vocals que han presentat vots particulars als nomenaments realitzats en els últims plens d’un òrgan que es troba en funcions des del mes de desembre passat, quan va concloure el mandat de cinc anys de tots els seus membres.

La primera a presentar vots particulars contra els últims nomenaments, concretament des dels realitzats el 8 de maig, ha sigut la vocal designada a proposta d’IU Concepción Sáez, que es mostra en contra tant de les convocatòries com dels nomenaments que les han seguit al considerar que el CGPJ es troba actualment en funcions i està extralimitant les seves competències.

Al ple del mes de setembre passat s’hi van sumar els vots particulars, tot i que per motius diferents, dels vocals Lucas i també de Roser Bach i Victoria Cinto –proposades, aquests dues d’últimes, pel PSOE–, que, malgrat considerar que l’actual CGPJ està perfectament legitimat per realitzar nomenaments encara en funcions, qualifiquen els últims de ser apressats, atropellats i de pecar de falta de motivació.

Ampli currículum

Marchena procedeix de la Carrera Fiscal, a la qual va accedir després de llicenciar-se en Dret per la Universitat de Deusto el 1981, i va tenir la seva primera destinació a l’Audiència Territorial de Las Palmas el 1985. Nomenat fiscal de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia General de l’Estat el 1992, dos anys després va passar a exercir com a fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, on va estar fins al 1996.

Després, va tornar a la seva anterior destinació –la Secretaria Tècnica– i el 2003 va ser designat fiscal en cap de la sala. El 2004 va ser nomenat fiscal del Tribunal Suprem, amb destinació a la secció penal, lloc en el qual va estar fins que el 31 de gener del 2007 va ser elegit pel ple del CGPJ magistrat de la Sala Segona pel torn de juristes de reconeguda competència amb almenys 15 anys d’exercici.

Des d’aleshores ha estat a la Sala Segona, de la qual va ser elegit president el novembre del 2014. Durant els últims cinc anys, a més d’exercir les seves funcions governatives, Marchena ha sigut ponent, entre d’altres, de resolucions com la que va avalar que l’anomenada llista Falciani fos prova vàlida per fundar una condemna per delicte fiscal a Espanya; una altra que consolidava la jurisprudència de la Sala sobre el model de responsabilitat penal de les persones jurídiques i la recent sentència del procés.

El renovat president de la Sala Segona de l’alt tribunal és autor de nombrosos articles, ponències i publicacions. Coautor de la reforma de la llei d’enjudiciament criminal el 2015, ha participat en la redacció de nombrosos llibres col·lectius, com ara ‘Proceso penal y nuevas tecnologías: razones de una inaplazable reforma’ (2015); ‘La vulneración de derechos fundamentales por ministerio de la Ley (a propósito del artículo 33 de la Ley General de Telecomunicaciones)’ (2016) o ‘Artículo 120. Comentario mínimo a la Constitución española' (2018).

Notícies relacionades

Marchena està en possessió de la Gran Cruz de San Raimundo de Peñafort, la condecoració de més rang de l’àmbit judicial, i el març del 2012 va ser designat pel Consell de Ministres president de la Comissió per a la redacció d’un nou Codi Processal Penal.

També ha desenvolupat una àmplia activitat docent –ha sigut professor de Dret Penal de la Facultat de Ciències Jurídiques de Las Palmas i de Dret Processal de la Universitat Autònoma de Madrid– i és autor de nombrosos articles en publicacions jurídiques i col·laboracions en obres col·lectives.