Absolen un ex alt càrrec del Govern acusat en una trama derivada del 'cas ITV'

itv

itv

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Audiència de Barcelona ha decidit absoldreEnric Colet, ex alt càrrec dels Departaments d’Empresa i Justícia durant l’etapa d’Artur Mas a la Generalitat, acusat d’haver adjudicat a dit un contracte a l’exidirigent de CDC Josep Tous, condemnat pel ‘cas ITV’.

En la seva sentència, a què ha tingut accés Efe, la secció tercera de l’Audiència Provincial considera que no ha quedat acreditat que Colet, que va ser secretari general d’Empresa i Justícia durant els governs d’Artur Mas, incorregués en els delictes de prevaricació i malversació, pels quals la Fiscalia demanava cinc anys de presó.

El tribunal ha absolt també Olga Tomàs, exdirectora de serveis de la Generalitat, Josep Tous –ex número dos de la Diputació de Barcelona i excàrrec de CDC que va acceptar una condemna a multa de 22.500 euros pel «cas ITV»– i la seva dona, que administrava les empreses relacionades amb la contractació.

D’acord amb les magistrades, no és possible evidenciar que el 2011 Colet «va imposar» la contractació d’una companyia de Tous «contra tota dificultat o irregularitat», com defensava el ministeri públic en aquesta peça separada de la trama ‘ITV’, causa en la qual l’exlíder de CDC Oriol Pujol va acceptar dos anys i mig de presó per cobrar comissions il·legals d’empresaris a canvi d’afavorir-los en els seus negocis.

«La prova practicada no ens permet concloure que el senyor Colet actués de manera que induís la senyora Tomás a actuar com ho va fer», afirma la sentència sobre la contractació abans d’indicar que tampoc «consta» que l’exsecretari general d’Empresa fos «coneixedor dels detalls de la contractació».

Censura en canvi la «falta de rigor» en el procedir de l’Administració al convidar les empreses que es presentarien al concurs d’adjudicació, dues d’administrades pels Tous i una de tercera de gestionada per un treballador autònom.

La sala entén a més que, a diferència de l’assenyalat per la Fiscalia, l’encàrrec d’elaborar un pla estratègic destinat a redissenyar l’Agència Catalana del Consum era, lluny d’«un encàrrec fictici», un «treball precís» que «responia a una necessitat».

«Sobre la desaconsellable externalització del servei [...] no podem compartir-la», apunten les magistrades, que argumenten que Colet volia un «pla d’acció amb una filosofia i principis programàtics» que «col·lidien amb la manera de procedir» de l’Agència Catalana de Consum.

Sobre Tomàs, que va delatar durant el judici Colet i Tous i va assumir els fets dels quals l’acusava la Fiscalia a la recerca d’un acord que rebaixés la seva petició de condemna, la sentència apunta que «va ser imprudent en la seva activitat professional»

Tomàs, càrrec de confiança que el gener del 2011 va ser nomenada directora de serveis del Departament d’Empresa, va detallar que va ser Colet qui li va dir que «necessitava» un pla estratègic per redefinir l’Agència Catalana de Consum i li va indicar que el «proveïdor» seria Tous, per ser un especialista en la matèria.

No obstant i tot i que el mateix Tous va admetre haver-se ofert a Colet per confeccionar aquest pla, la sala considera que la seva actuació i la de la seva dona «no va ser aliena al projecte» sinó que «va ser guiada per l’interès d’obtenció de la contractació».

Notícies relacionades

«L’objectiu que es pretenia, l’elaboració d’un pla estratègic, era un final legítim i es corresponia amb la realitat, prova d’això és la capacitació professional del senyor Tous en la matèria», apunta.

La Fiscalia afirmava que l’encàrrec de redacció del projecte constituïa un informe «innecessari» que podia haver sigut confeccionat per tècnics de la mateixa administració