Buch: «No hi ha motius per aplicar la llei de seguretat nacional»

El conseller creu que ahir dissabte les protestes independentistes van mostrar de nou «les dues cares»

El titular d'Interior insisteix que els «grups violents» són en realitat grups «antisistema»

zentauroepp50431048 buch191016171919

zentauroepp50431048 buch191016171919 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha assegurat aquest diumenge, en una compareixença per valorar els aldarulls d’ahir dissabte, que no hi ha motius per aplicar la llei de seguretat nacional. Els Mossos d’Esquadra s’han comportat «amb absoluta professionalitat». Tot i que, ha recordat, aplicar o no aquesta llei, que implicaria que l’Executiu central prengués el control de la policia catalana, és una potestat que correspon al president Pedro Sánchez

Per a Buch, aquest dissabte van quedar novament al descobert «les dues cares» de les protestes independentistes. Una de massiva i pacífica, la que va transcórrer pel carrer de Marina, i una altra, posterior a la Via Laietana, que va acabar amb «atemptats» contra agents policials. 

Segons les informacions que té la Conselleria, els «grups violents» que han aparegut en les protestes independentistes estan relacionats amb grups «antisistema» que pertanyen a diverses «ideologies» i no únicament «independentistes». 

El que ha passat a la Via Laietana, en el focus en què van néixer els incidents ahir dissabte després d’una setmana sense enfrontaments entre policies i manifestants, es van iniciar després que es produïssin llançaments d’objectes contra la línia policial. Els Mossos van haver «d’actuar» per «guanyar la posició» i durant aquesta maniobra van tenir lloc la majoria d’enfrontaments. 

No és com el País Basc

Qüestionat sobre les declaracions del ministre Fernando Grande-Marlaska al diari ‘La Razón’, que comparava la violència de Catalunya amb la que es va viure al País Basc, Buch «ha lamentat i condemnat» un símil que sembla no tenir en compte que allà hi va haver gairebé mil morts. 

Notícies relacionades

Segons la Conselleria de Salut, ahir a la nit hi va haver més de quaranta ferits, la meitat dels quals van ser agents dels Mossos. Tots es recuperen favorablement de les ferides. 

L’actuació dels Mossos ha sigut novament objecte de dures crítiques tant per part del sector independentista com de col·lectius humanitaris que han jutjat «desproporcionades» algunes de les càrregues que es van fer ahir. Les restes de la protesta es van controlar per part de la policia passada aquesta mitjanit.