Reaccions

Calvo es nega a parlar amb Torra d'autodeterminació perquè «no existeix»

Abascal presenta Vox com l'únic partit capaç de fer front al «colpisme» del president

Rivera avisa Sánchez que «el problema s'estén» i Unides Podem s'ofereix per evitar «anar a pitjor»

zentauroepp50588589 graf7129  barcelona  26 10 2019   la vicepresidenta del gobi191026224550

zentauroepp50588589 graf7129 barcelona 26 10 2019 la vicepresidenta del gobi191026224550 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte, la vicepresidenta en funcions del Govern, Carmen Calvo, es va negar a parlar amb el president català, Quim Torra, del dret al’autodeterminació  perquè «no n’hi ha» en cap democràcia.

Abans d’assistir a Barcelona a un acte d’homenatge a la socialista Dolors Renau, Calvo va assegurar que el Govern no pot parlar amb Torra si el seu «afany» és trencar la unitat territorial d’Espanya i separarCatalunya. «En cap democràcia és possible trencar les regles del joc unilateralment», va dir.

La vicepresidenta va denunciar que el secessionisme crea «problemes i teories inexistents per a la confusió,frustració i cansamentde molts catalans» i va oferir el PSOE com a garantia per a tots ells.

Cada una de les diferents forces polítiques no independentistes es van presentar ahir com la solució de cara «al camí sense retorn de l’autodeterminació» que el president Quim Torra ha tornat a proclamar aquest dissabte en un acte amb gairebé 700 alcaldes al Palau de la Generalitat. El president en funcions,Pedro Sánchez, va reclamar «una mica de corresponsabilitat» a la resta de les forces polítiques en la gestió de la sentència del Suprem sobre el procés i va advertir, a Tenerife, que «si el Govern de Rajoy va ser una fàbrica d’independentistes, un del PP, Ciutadans i Vox seria una factoria».

Una bandera de 1.000 metres quadrats

Gairebé a la mateixa hora, a Madrid, el líder de Vox, Santiago Abascal, també presentava la seva formació com l’única capaç de fer front al «colpisme» de Torra, informa Rosa María Sánchez.

«Ens hem quedat sols. Els altres s’han quedat en remeis ineficaços», va afirmar Abascal davant dels milers de ciutadans –20.000 segons la mateixa organització i la Delegació del Govern– que van secundar la concentració a la plaça de Colón després d’haver desplegat una bandera espanyola de 1.000 metres quadrats, «la més gran de la història»Abascal va voler posar en evidència l’absència en aquest acte dels líders de PP i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, que al principi d’any sí que van compartir estrada amb Vox a la plaça de Colón per frenar una possible negociació del Govern de Pedro Sánchez amb la Generalitat de Quim Torra. Davant la «inutilitat» del PP, l’«oportunisme» de Ciutadans, la «traïció» de Pedro Sánchez i «el separatisme criminal», Abascal va presentar Vox com l’única formació capaç d’encarar el «colpisme» de Torra.

Encreuament d’advertències

Des de Ciutadans,Albert Riverava qualificar de «xantatge» el manifest firmat dijous per partits independentistes de diferents comunitats a favor de l’autodeterminació i va avisar el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que «el problema s’estén».

Notícies relacionades

I des de Unides Podem, Pablo Echenique va augurar un escenari per a Catalunya «possiblement pitjor» si Unides Podem no forma part del pròxim Govern. «Unides Podem és la força que està mantenint la coherència i posant sensatesa en el conflicte», va dir a la localitat madrilenya de Parla

El líder del PP, Pablo Casado, aquest dissabte va optar per parlar de la crisi econòmica que «és a tocar», i va deixar per a aquest diumenge l’oportunitat de referir-se a Catalunya, en la manifestació convocada per Societat Civil Catalana (SCC) a Barcelona.