ELS COMPTES ANDALUSOS

Vox aconsegueix imposar el PIN parental i la promoció escolar de la caça a Andalusia

El suport de la ultradreta als pressupostos del PP i Cs inclou també fons per combatre l'avortament i el foment de les escoles taurines

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805 / Maria Jose Lopez

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

A poc a poc, amb la paciència i la tenacitat d’una formiga, Vox Andalusia va aconseguint impregnar les polítiques de la Junta d’Andalusia amb la seva ideologia. La seva fórmula passa per amenaçar de fer caure els pressupostos autonòmics, el principal projecte de qualsevol executiu. I, tot i que les seves condicions no suposen una suma econòmica elevada, sí que destil·len el seu biaix de pensament. L’exemple es veu en els comptes andalusos per al 2020: després de l’acord amb el PP i Cs, l’executiu durà a terme tasques de promoció del valor de la caça a les escoles, on també s’implantarà el PIN parental, l’aplicació que permet als pares vetar l’assistència dels seus fills a certes activitats complementàries per qüestions morals.

L’acord va ser subscrit aquest dimecres per representants de les tres formacions polítiques de dretes, just hores abans que el projecte de llei comenci la seva tramitació al Parlament andalús. Un acord que els tres partits van coincidir a subratllar com a necessari per al’estabilitat de la regió en un clima d’incertesa general, ja que Andalusia es converteix en la primera comunitat a tirar endavant els seus comptes i ho fa, a més, esquivant els possibles desequilibris de forces que puguin resultar després deles eleccions del 10-N. El pressupost ascendeix a 38.540 milions d’euros, un 5,4% més que el 2019, amb què l’executiu de Juan Manuel Moreno Bonilla assegura que l’economia andalusa crearà uns 60.000 llocs de treball malgrat créixer quatre dècimes menys (passant del 2,3% a l’1,9%).

El conseller d’Hisenda, Juan Bravo (PP), considera que les coincidències entre les tres formacions són moltes. El gruix del pacte, de 35 apartats, se centra en la reestructuració del sector públic empresarial andalús, que els populars sempre han denominat com a «administració paral·lela» al considerar que durant l’època socialista es van col·locar en aquests ens a molts empleats sense mes requisits que el carnet. Així, i a instàncies de Vox, s’inclou el compromís que tot el sector estigui sotmès a auditories privades i es licitin immediatament aquesta anàlisi amb auditores independents tot i que sotmeses a la Intervenció general de la Junta.  

«Educació sense imposicions»

De la mateixa manera, s’inclou en el Pressupost un«pla estratègic en matèria de subvencions»i que obre la porta al tancament d’ajuts en determinades àrees que no són del gust de Vox, com a memòria històrica o violència masclista, ja que entenen que aquestes associacions funcionen com a ‘lobbies’ de certa ideologia d’esquerres. En aquest àmbit s’emmarca el PIN parental, que persegueix garantir que els pares puguin educar «en llibertat, sense imposicions de cap tipus i partint dels preceptes sagrats de la Constitució», segons recull el document.  

L’acord inclou en el seu apartat econòmic la posada en marxa d’activitats complementàries per a la«promoció i coneixement de l’activitat cinegètica»a les escoles, abundant en la seva «importància per al manteniment del medi rural i la conservació de la fauna i els espais naturals. 

Notícies relacionades

Criden l’atenció també altres accions concretes, com els 150.000 euros que es destinaran a millorar la seguretat dels centres de menors destinats a acollir ‘menes’ (menors immigrants no acompanyats), que per la formació ultradretana són un focus d’inseguretat malgrat que la mateixa Junta d’Andalusia xifra l’índex de delinqüència d’aquests nois en un 0,54%. O els 300.000 euros que serviran per posar en marxa el telèfon d’atenció a la violència intrafamiliar, la denominació que té Vox per infravalorar la violència de gènere i la implantació de la qual anirà acompanyada d’una campanya de publicitat per donar-hi difusió.

Els comptes públics andalusos per al 2020 inclouen, a més, mesures per al catàleg complet de proclames de Vox: ajuts per a propietaris de vivendes okupades il·legalment; deduccions de fins a 400 euros per a les famílies nombroses i un programa de dos milions d’euros per assistir les embarassades «en dificultats»i evitar el nombred’avortaments. Així mateix, s’inclouen actuacions per al«foment de les escoles taurines»d’Andalusia, la difusió del paper d’Andalusia i Espanya en el descobriment d’Amèrica «objectiu i sense prejudicis a la llegenda negra»o sobre les «gestes de personalitats històriques espanyoles i andaluses», com Bernardo Gálvez, «andalús de Macharaviaya i declarat a títol pòstum Ciutadà Honorífic Nord-Americà». També advoca per explorar un conveni de col·laboració amb el Ministeri d’Interior per veure la fórmula per compartir dades sobre immigrants arribats de manera irregular.