Colau, sobre l'exhumació de Franco: «Ara toca recuperar les víctimes de les cunetes»

L'alcaldessa de Barcelona opina que l'exhumació del dictador és «imprescindible», tot i que «arriba 40 anys tard»

L'expresident Zapatero recorda que queden «milers de víctimes en fosses i cunetes» i insta a «seguir buscant-les»

colau

colau

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha referit aquest dijous a l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos, per remarcar que «ara toca recuperar les víctimes de les cunetes». 

Segueixi en directe el trasllat de Franco del Valle de los Caídos al cementiri de Mingorrubio.

En un missatge a Twitter, Colau ha assenyalat que l’exhumació del dictador «arriba 40 anys tard» i en plena campanya electoral. «No era el millor moment i és insuficient, però continua sent imprescindible per reparar la memòria de milers d’assassinats i represaliats», apunta abans de reclamar: «Ara toca recuperar les víctimes de les cunetes».

En la mateixa línia, l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero ha assenyalat que, tot i que amb l’exhumació de Franco «avancem, som una democràcia més perfecta, reparem més les víctimes i donem una bona lliçó a les generacions més joves»,«queden desenes de milers» de víctimes en cunetes i fosses. «Cal continuar buscant-les fins que totes les famílies estiguin en pau», ha subratllat.

Assignatures pendents

Recuperar les víctimes de les cunetes no és l’única assignatura pendent. En el seu programa electoral del 28 d’abril, el PSOE va incloure promeses com ara impulsar la recerca i exhumació de les persones desaparegudes, crear un cens de víctimes i reobrir l’Oficina d’Ajuda a Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura. Les associacions de Memòria, que fa almenys quatre anys que senten les mateixes promeses als socialistes, les consideren fins i tot insuficients.

El PSOE va incloure, a més, en el seu programaanul·lar els judicis franquistes, aturar els ajuts públics a organitzacions que enalteixin el franquisme iretirar la simbologia franquista. Els canvis de color dels ajuntaments han parat canvis en la llista de carrers, que encara conserven més de mil adreces amb nomenclatura feixista. Justícia en va demanar als consistoris la retirada al febrer, però al final de la legislatura no hi ha hagut cap seguiment.

Notícies relacionades

L’Executiu també va crear una direcció general dins de Justícia per a la Memòria Històrica, que des dels comicis de l’abril està sense director. Amb les Corts ja dissoltes, l’organisme va anunciar un cens nacional de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, de moment sense avenços.

Una altra de les mesures que es van anunciar a so de bombo i platerets, aquesta vegada des d’Interior, va ser la retirada de les condecoracions al torturador ‘Billy el Niño’. «El text normatiu està desenvolupat», va arribar a dir el ministre Grande-Marlaska. De nou, els comicis la van deixar al calaix de les promeses pendents.