aquesta matinada

La UB suspèn les classes a la Facultat de Dret després d'una actuació dels Mossos

Els estudiants sostenen que agents han identificat els joves que s'havien quedat a dormir al centre mentre que la universitat nega que entressin

La policia assegura que s'ha desplaçat fins a l'edifici al rebre un requeriment per «danys en un bar»

nadeu ub

nadeu ub

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Deganat de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) ha suspès les classes d’aquest dimecres després dels incidents que han tingut lloc a la matinada i a primera hora del matí després d’una actuació delsMossos d’Esquadra. Els estudiants han comunicat, mitjançant les xarxes socials, que la policia catalana ha identificat els joves que s’havien quedat a dormir al centre per «demanar la suspensió de classes i el posicionament de la UB». Més tard, en un nota, el cos desmenteix aquest dispositiu i assegura que s’ha desplaçat fins a la facultat després de rebre un requeriment per possibles danys en un bar de l’edifici.

Per la seva part, la UB, mitjançant un comunicat, explica que els Mossos han passat per davant de la facultat quan un grup de persones portava mobiliari urbà a les portes de l’edifici i, a causa d’això, la patrulla s’ha acostat. La nota afirma que els agents no han entrat a cap edifici de la Facultat de Dret «ni s’ha produït cap confrontació violenta entre estudiants i policia» i que «per evitar problemes de seguretat que poden posar en perill la integritat física de persones i de material, la UB ha decidit tancar la Facultat de Dret i suspendre tota l’activitat acadèmica durant el dia d’avui».

Mobilització «constant» i protesta

Abans, l’assemblea de Dret i Polítiques ha publicat també un comunicat per reclamar la suspensió de les classes fins que s’acabin les mobilitzacions contra la sentència del procés i insta la UB a suspendre també les activitats avaluables.

L’assemblea vol que la universitat afavoreixi la mobilització «constant» i considera que no es pot reprendre l’activitat habitual als campus mentre tenen companys que «han perdut un ull, són vexats i colpejat brutalment, o detinguts».

Aquest migdia desenes d’estudiants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han tallat cap a les 14.30 hores la Gran Via de les Corts Catalanes, a l’altura de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), en protesta per la sentència del procés.  Els joves també protesten perquè se senten «criminalitzats» pels actes de protesta que estan protagonitzant, segons la mateixa font. Els manifestants reclamen que la UB suspengui les classes i garanteixi l’avaluació única per «poder seguir amb la lluita als carrers».  D’altra banda, des de mig matí una trentena d’estudiants es troben al vicerectorat de la UB situat a l’edifici històric, amb l’objectiu de pressionar l’equip rector perquè cedeixi a les seves peticions. 

No obstant, el rector de la UB, Joan Elias, ha fet una crida a la calma, al respecte i a «la responsabilitat de tots per defensar la universitat pública i que el conflicte que estem vivint no entri a l’aules». En una entrevista telefònica amb Efe, Joan Elias ha demanat «serenitat i reflexió a tots els estaments» per «preservar la universitat pública i el dret a fer i rebre classes amb normalitat». Així mateix, Elias ha instat els estudiants que entenguin que «la lluita política i les manifestacions no estan renyides amb la formació, l’activitat universitària i les classes». Per això, la UB «no suspendrà les classes» ha afirmat el rector, com a resposta a la petició d’aturar l’activitat lectiva formulada pels estudiants. 

«Les aules són de tots»

Notícies relacionades

D’altra banda, després de l’anunci de la suspensió de les classes, un grup d’estudiants de la UB s’han concentrat a les portes amb crits de «les aules són de tots». Fernando Villalba, de l’associació ‘S’ha acabat’, ha explicat que s’han arribat a ajuntar més de 100 joves que consideren que «és una vergonya» i una «vulneració» de drets dels estudiants i de la llibertat de càtedra, i lamenten que la universitat «legitimi» i «faci efectiva» aquesta «coartació» de drets.

A primera hora del matí, al Campus Mar de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) s’havia format una barricada per evitar l’accés d’estudiants i professorats. Sense requerir la intervenció dels Mossos, que només han passat per davant, la barricada s’ha desmuntat i estudiants i professors han pogut continuar amb l’activitat habitual en aquest campus i també en la resta.