MEMÒRIA HISTÒRICA

El Valle de los Caídos en 10 preguntes i respostes

Amb les portes tancades des de l'11 d'octubre i fins a l'exhumació de Francisco Franco, el Valle de los Caídos afronta una nova etapa d'una història que acumula ja 60 anys

guardia-reforzada-en-el-valle-de-los-cados

guardia-reforzada-en-el-valle-de-los-cados / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les portes del Valle es mantindran tancades al públic fins que el govern executi l’exhumació de Franco, després d’un llarg procés judicial. Així doncs, davant de tota la polèmica existent sobre el tema i el laberint burocràtic pel qual ha passat aquesta iniciativa, no està de més conèixer la resposta de deu preguntes freqüents sobre el Valle de los Caídos.

1. ¿Quin és el seu origen?

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicaval’1 d’abril de 1940 un decret firmat per Francisco Franco per a la construcció d’una basílica, monestir i caserna de joventuts a la finca de Cuelgamuros (San Lorenzo de El Escorial, Madrid). L’objectiu era «perpetuar la memòria dels caiguts en la nostra Gloriosa Croada», amb referència a la Guerra Civil. «És necessari –indicava el decret– que les pedres que s’aixequin tinguin la grandesa dels monuments antics, que desafiïn el temps i l’oblit i que constitueixin un lloc de meditació i de repòs en què les generacions futures retin homenatge d’admiració als que els van llegar una Espanya millor». El fi originari, va ser, doncs, crear un espai per honrar la memòria dels franquistes morts en la seva lluita.

2. ¿Qui va dirigir el projecte i quant es va trigar a construir?

L’arquitecte Pedro Muguruza, director general d’arquitectura durant el franquisme, va començar el treball i va ser rellevat el 1950 pel seu alumne Diego Méndez. Així mateix, el principal autor de les escultures que el decoren va ser Juan de Ávalos. Van transcórrer 19 anys justos des de la firma del decret de construcció fins a la seva inauguració, però les obres van durar un any menys. La inauguració oficial del Valle va tenir lloc l’1 d’abril de 1959, una data triada pel règim franquista amb motiu del XX aniversari del final de la Guerra Civil.

3. ¿Quin és el seu element més característic?

El símbol del monument i la protagonista de totes les seves fotos és la gran creu de pedra calcària, amb una altura de 150 metres i uns braços de 24 metres cadascun. La creu s’alça sobre la basílica que, excavada a la roca, té una longitud de 262 metres i una cúpula de 40 metres de diàmetre.

4. ¿Qui va treballar en la construcció?

Els principals autors de l’obra van ser uns 20.000 presos del franquisme. La majoria eren presos polítics i presoners de guerra republicans que redimien dies de pena per jornades de treball. Aquests «treballadors voluntaris» eren ocupats pels contractistes de l’obra, que pagaven a l’Estat un terç menys que a un treballador lliure. Una ínfima part d’aquests diners anaven a una cartilla a nom del pres.

5. ¿De qui depèn el complex?

La Fundació de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, creada per decret llei el 23 d’agost de 1957, va ser la primera encarregada de gestionar el monument. De fet, poc menys d’un any després de la seva creació, els monjos benedictins van començar a viure a l’abadia del la Santa Cruz del Valle. La fundació esmentada es va encarregar de la gestió del Valle fins al 1982, quan la seva administració va passar a dependre de Patrimoni Nacional, de manera suposadament provisional. Tot i així, la gestió del lloc encara és a les mateixes mans.

6. ¿Quantes persones estan enterrades allà?

Segons les dades de Patrimoni Nacional, a més de Franco, hi ha un total de 33.847 persones mortes en la Guerra Civil. Les seves restes, procedents en gran part de fosses comunes, es van anar traslladant des de 1959 fins a 1983, en moltes ocasions de manera clandestina i sense el consentiment de les famílies.

7. ¿Estan identificades totes les víctimes?

Hi ha 12.410 víctimes de la Guerra Civil sense identificar i només dues tombes s’han mantigut fins ara a la vista del públic, la de Franco i la de José Antonio Primo de Rivera, situades als peus de l’altar major.

8. ¿Va ordenar Franco ser enterrat al Valle?

No hi ha cap testimoni directe que el dictador avalés el seu desig de ser enterrat al Valle de los Caídos. De fet, la decisió va ser presa pel Govern de Carlos Arias Navarro i d’acord amb el rei Joan Carles, després de la mort de Franco.

9. ¿Quan es va prohibir que allotgés actes de naturalesa política?

Notícies relacionades

La llei de memòria històrica del 26 de desembre de 2007, impulsada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), va determinar que el Valle de los Caídos es regiria estrictament per les mateixes normes generals dels llocs de culte i els cementiris púbics. Així doncs, va prohibir que en qualsevol lloc del recinte s’organitzessin actes de naturalesa política ni exaltadores de la Guerra Civil, dels seus protagonistes o del franquisme.

10. ¿Quin futur l’espera, al Valle de los Caídos?

La comissió d’experts creada per acord del Consell de Ministresva presentar un informe el novembre del 2011 en què recomanava l’exhumació de Franco i el canvi de lloc de la tomba de Primo de Rivera, perquè deixés d’ocupar un lloc privilegiat. A més, també defensava una «resignificació integral» del Valle de los Caídos per convertir-lo, de veritat, en un lloc per a la memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil. Tot i així, aquest dictamen en cap moment posa en dubte l’ús futur de la basílica com a lloc de culte.