6 de desembre

El Govern planteja als funcionaris que puguin treballar el Dia de la Constitució

La proposta, que seria opcional per als empleats públics, no convenç la majoria sindical

La secretària de Funció Pública va abandonar una reunió amb els sindicats després del seu rebuig de la idea

puignero

puignero

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ja té la fórmula perquè els funcionaris catalans que així ho desitgin puguin anar a treballar el pròxim divendres 6 de desembre, Dia de la Constitució. I així la va transmetre als sindicats amb representació en la funció pública, tal com va confirmar EL PERIÓDICO de fonts de la Conselleria de Polítiques Digitals i Funció Pública, encapçalada per Jordi Puigneró. La proposta, comunicada dilluns passat a les centrals sindicals en una taula sectorial de negociació, va aixecar el rebuig pràcticament unànime d’aquestes. Únicament l’Intersindical-CSC, manifestament independentista i amb creixent pes entre els funcionaris de la Generalitat, va expressar el seu acord amb la fórmula.

El «mecanisme legal» que va anunciar a començaments d’agost el conseller per obrir els centres de treball s’ha convertit en un Pla de millora de la qualitat dels serveis i modernització de l’Administració, tal com recullen els documents de la proposta presentada pel departament aquest dilluns passat als quals va tenir accés aquest diari. Això es tradueix en una jornada de treball extraordinària a la qual poden acollir-se aquells treballadors que així ho desitgin i que posteriorment podrien compensar amb hores de festa.

Això no implicaria una despesa extraordinària, no contravindria el calendari laboral (que depèn del Departament de Treball) i permetria elegir tant a aquells que sí que desitgin treballar el 6 de desembre, com a aquells que no. Elements que evitarien la possibilitat d’impugnació, que ha sigut fins ara una condició ‘sine qua non’ per a la Conselleria.

Un dels objectius del departament de Puigneró per a aquest any era aconseguir la foto de funcionaris de la Generalitat treballant en dos dies que commemoren festivitats espanyoles: el 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat, i el 6 de desembre, Dia de la Constitució. El primer va caure dissabte, per la qual cosa finalment no hi va haver canvis respecte a qualsevol altre dia festiu. I de cara al pròxim 6 de desembre, des de la Conselleria van admetre dificultats per acabar celebrant aquella jornada extraordinària.

Cooperació

Notícies relacionades

Al tractar-se d’un mecanisme opcional, és a dir, no obligatori per a aquells treballadors de l’Administració de la Generalitat que declinin participar, la jornada depèn de la implicació dels empleats i els seus representants. I la negativa expressada per les centrals que tenen la majoria sindical no facilita el procés. «No era el lloc», van argüir fonts sindicals.

La proposta va ser plantejada per la secretària d’Administració i Funció Pública, Annabel Marcos, que després de la negativa de les centrals majoritàries, va abandonar la reunió, segons coincideixen diverses fonts presents en aquesta. «El departament no hauria de carregar sobre els sindicats la polèmica d’una decisió així. Si vol discutir-ho que comencin per parlar-ne amb [la Conselleria de] Treball», comenten fonts sindicals.