El Govern espanyol intenta assetjar Torra per obrir una altra etapa

L'Executiu creu que la situació del president català és insostenible i mira cap a ERC

Marlaska assegura que l'única violència és de radicals independentistes

zentauroepp50473350 grafcat6129  barcelona  19 10 2019   el ministro del interio191019144213

zentauroepp50473350 grafcat6129 barcelona 19 10 2019 el ministro del interio191019144213 / Toni Albir

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern espanyol va prendre nota de l’«hostilitat»i la«tensió»que bategaven després de les esbroncades que es va emportar Pedro SánchezesbroncadesPedro Sánchez dilluns en la seva visita sorpresa a Barcelona. No van agradar, però entraven dins del que es preveia i sens dubte no és el que més inquieta l’Executiu, que té la mirada posada en Quim Torra. Alts càrrecs governamentals consideren que l’evolució del maremàgnum polític i social desencadenat després de la sentència del procés dependrà de la resistència del Govern català. A la Moncloa estan convençuts que el president Torra està cada dia més aïllat i que decisions com la investigació als MossosMossoso una nova resolució que invoca a l’autodeterminació són maniobres desesperades d’un independentisme sense un full de ruta per sortir d’aquesta crisi. Sota aquesta anàlisi, el gabinet de Sánchez posa els dards en Torra, remarca la seva «fragilitat» i prova d’assetjar-lo, d’etiquetar-lo com un interlocutor desautoritzat, però, també, com un «llunàtic» capaç d’arrossegar el Parlament a la desobediència en la seva obcecació per fer història.

Molt d’aquesta lectura té ha veure amb el fet que Sánchez no hagi agafat el telèfon al president català en cap de les cinc trucades que li ha fet des del cap de setmana passat i amb les crítiques que els ministres aboquen diàriament. El Govern central intenta evidenciar que Torra resisteix, però ha perdut la seva legitimitat; que és capaç d’arrencar una proposta de resolució al Parlament, però tarda una setmana a aconseguir-ho; que aconsegueix que una comissió investigui els Mossos, però que això només demostra que no acaba de condemnar taxativament la violència, perquè no controla el carrerNi el GovernNi el rumb de l’independentisme.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, li va enviar l’enèsim missatge aquest dimecres, després d’un debat a la Cambra catalana que va posar els Mossos a l’ull de l’huracà. «No confonguem el debat; els demòcrates hem de gastar les energies per evitar que els violents radicals continuïn pertorbant l’ordre», li va dir. I va delimitar qui són els responsables dels disturbis. «Aquí no hi ha dues violències. Aquí hi ha una violència exclusiva, la dels violents radicals, la dels independentistes violents. La policia s’ha limitat a exercir l’ús legítim de la força per garantir els drets de tota la societat», va assenyalar, en una defensa tancada de l’actuació dels Mossos.

«Un llunàtic»

Qui va posar paraules a la percepció que el Govern central té de Torra va ser el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, que es va referir a ell com un «llunàtic» que en lloc de velar pel conjunt dels catalans en un moment de convulsió està obsessionat per «com passarà a la història».

¿I com passarà a la història? L’Executiu evita els auguris, però recorda que té pendent un judici per desobediència que podria inhabilitar-lo i que recorrerà la nova resolució del legislatiu català. «Senyores i senyors diputats independentistes del Parlament, qui creuï la frontera de la llei es trobarà la resposta serena i ferma de l’Estat democràtic de dret», va advertir Sánchez des d’un míting a Segòvia.

Notícies relacionades

Mentre els esdeveniments se succeeixen, a l’espera del que pugui passa de cara a un cap de setmana en què Interior preveu que hi pugui haver «pics de violència», el Govern mira cap aERC. Són múltiples les veus pròximes al president Sánchez que volen veure al camí cap a la moderació dels republicans la possibilitat que deixin caure Torra trencant el Govern i que provoquin un avanç electoral.

Rere les urnes, sostenen, els d’Oriol Junqueras podrien teixir aliances més enllà de l’independentisme, com ja ha apuntat el líder republicà. Si s’obre una nova etapa a Catalunya, assumeixen en l’Executiu, passa perquè ERC aconsegueixi la seva anhelada hegemonia i sigui capaç de sumar amb forces no independentistes, sense JxCat.