memòria històrica

El Suprem rebutja l'última reclamació de la família Franco per suspendre l'exhumació

Els magistrats tenen sobre la taula diversos recursos de reposició per intentar aturar l'acord

11/10/2019 Una agente de la Guardia Civil cierra la puerta de entrada al Valle de los Caídos. La basílica se cierra horas después del anuncio por parte del Gobierno de que los restos del dictador Francisco Franco saldrán del Valle de los Caídos antes del 25 de octubre, en San Lorenzo de El Escorial (Madrid, España), a 11 de octubre de 2019.

11/10/2019 Una agente de la Guardia Civil cierra la puerta de entrada al Valle de los Caídos. La basílica se cierra horas después del anuncio por parte del Gobierno de que los restos del dictador Francisco Franco saldrán del Valle de los Caídos antes del 25 de octubre, en San Lorenzo de El Escorial (Madrid, España), a 11 de octubre de 2019. / Ricardo Rubio - Europa Press (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem que ha avalat l’exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos ha rebutjat aquest dimarts un últim intent de la família del dictadord’anul·lar la providència per la qual aquest òrgan va facultar l’entrada del Govern central a la basílica per emprendre les tasques de retirada de les restes. 

Els magistrats tenen encara sobre la taula diversos recursos de reposició que contenen reclamacions per intentar aturar, en l’últim minut, les tasques que el Govern central té previst emprendre dijous a la basílica. Han sigut presentats tant per la família del dictador com per part de la Fundació Franco i la comunitat benedictina del Valle de los Caídos

La defensa exercida en nom dels nets de Francisco Franco va tornar a demanar la setmana passada a l’alt tribunal que paralitzés la retirada de les restes de la basílica. Concretament –i malgrat que ja és una qüestió resolta– tornava a insistir que se suspenguessin cautelarment els acords del Consell de Ministres del 15 de febrer i del 15 de març del 2019, amb els quals es va aprovar l’exhumació, i que ja han rebut l’aval del Suprem en sentència ferma del 30 de setembre passat.

Reclamació Fundació Franco 

La família Franco entén que encara hi ha possibilitat de fer-ho perquè s’hi han interposat nous recursos contra l’acord adoptat pel Govern de Pedro Sánchez de posar data a l’exhumació abans d’aquest divendres, 25 d’octubre. No obstant, fonts de l’alt tribunal apunten que la petició serà previsiblement rebutjada, al tractar-se d’un assumpte ja resolt.

Notícies relacionades

La Sala té pendent també una reclamació similar de la Fundació Franco i una altra dels benedictins, que seran resoltes en els pròxims dies, ja que en aquest cas encara no han arribat les al·legacions reclamades a l’Advocacia de l’Estat sobre això.