SEGONA SETMANA DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA

Interior tem una «violència cronificada» amb «dents de serra» el cap de setmana

fuegook

fuegook / DAVID ZORRAKINO

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Després d’una primera setmana «dura», els analistes dels serveis d’informació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil confien en un descens dels actes violents. L’escenari que consideren més probable per als pròxims dies, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, dibuixa «una possible cronificació de la violència als carrers», que estarà protagonitzada per un parell de milers de joves.

Aquesta violència, afegeixen les fonts consultades, podrà tenir «dents de serra», és a dir, augments d’incidents «algunes nits, preferentment a partir de dijous». La intenció, asseguren, és aconseguir l’«esgotament i el desànim» dels agents antiavalots desplegats a Catalunya.

Els analistes dels serveis d’informació coincideixen a assenyalar que «el 2017, el carrer seguia els polítics i els activistes; ara els polítics han perdut el control, alguns com Torra han deixat anar el timó durant tota la setmana, i han sigut sobrepassats pel carrer». Davant d’aquest buit, recalquen, «mana el carrer», i al carrer, a partir de la caiguda de la tarda, «governa l’1% que volen molta violència».

L’edat mitjana dels participants en els incidents més violents és cada vegada menor. El 16% dels 194 detinguts (31 persones) durant els disturbis ocorreguts fins diumenge tenen menys de 18 anys, segons va poder confirmar EL PERIÓDICO de dades d’Interior. «És un missatge gairebé d’acne juvenil el que està governant els carrers, sobretot de Barcelona», apunten fonts dels serveis d’Informació.

Com a «ritual d’iniciació»

Alguns d’aquests menors d’edat, segons aquestes fonts policials, que reben i analitzen informació i imatges sobre el terreny, participen d’aquesta violència com un ritual d’iniciació o com un joc. «Hem vist nanos molt joves tirant pedres, els agrada participar en això. Ells ho veuen com un videojoc dels que els agraden, dels més sofisticats, però de carn i ossos, real: cremar Barcelona. Saben que la policia no serà gaire agressiva amb ells i que hi ha només un 1% de possibilitats que els detinguin. Creen una guerra de guerrilles, llancen pedres reals, el foc és real... Hem vist vídeos i imatges en les quals es veu que s’estan divertint. Hi ha una barreja d’inconsciència i frivolitat en tot això».

Els agents infiltrats en les manifestacions comproven que a les nits «ja no es parla de la sentència, només de fer mal». Entre els que hi participen també hi ha un percentatge elevat d’estrangers. El 13% dels detinguts fins diumenge (25 ciutadans) ho són. Primer van arribar anarquistes i antisistema alemanys i francesos. A partir de divendres a la nit, van començar a participar en les mobilitzacions més violentes «molts joves marroquins, fins i tot alguns ‘menes’ (menors no acompanyats)», remarquen fonts policials. Dos d’aquests adolescents van ser detinguts a Girona, segons les mateixes fonts.

La Policia Nacional mira ara de localitzar els «ideòlegs» que estan darrere d’aquests joves més o menys conscienciats amb la sentència i la violència.

Els Mossos, «irreprotxables»

Fonts dels serveis d’informació assumeixen que hi va haver situacions «compromeses» per als policies i també «imatges dantesques» dels carrers de Barcelona i altres ciutats catalanes, però creuen que la realitat està «raonablement controlada», gràcies, en part, al’actuació dels Mossos d’Esquadra, que qualifiquen d’«irreprotxable». «La violència que hem vist als carrers a les nits no és nova en països pròxims. Ni l’ús de coets, ni de làsers o llambordes són nous. Tot això ja s’havia vist en altres llocs», indiquen.

Notícies relacionades

Els serveis d’informació insisteixen que no es va produir a Catalunya ni el segon escenari: la «parada de país». «No va funcionar, ni tan sols amb la vaga de divendres. Les acampades indefinides van ser residuals i van passar desapercebudes entre tot l’escenari de violència», expliquen. I afegeixen la dada que el consum elèctric de les empreses «només va caure un 4,3%» respecte a un divendres normal.

Tampoc ha tingut lloc el tercer escenari plantejat com el menys probable, l’aparició del temut cigne negre. Un fet sorprenent i inesperat que ho canviaria tot, com ho van ser les càrregues policials del referèndum de l’1 d’octubre i ho va poder ser l’intent de presa de l’aeroport del Prat si hagués tingut èxit. Tot i que les fonts consultades insisteixen en la prudència i adverteixen molt més risc en les mobilitzacions sorprenents i menys agressives del Tsunami Democràtic. «De moment, no ha passat res inesperat, cap cigne negre, però no oblidem que una sola espurna va fer cremar la catedral de Notre-Dame».