INFORME MINISTERIAL

Les protestes per la sentència causen pèrdues milionàries a Foment

La factura ascendeix a 7,3 milions d'euros, dels quals 1,2 corresponen als danys a l'aeroport del Prat

Més de 190.000 passatgers s'han vist afectats per cancel·lacions o retards de vols o trens

aeropuerto-barcelona

aeropuerto-barcelona

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Els talls de carreteres, sabotatges de vies i bloquejos de mitjans de transport li estan sortint molt cars a l’erari públic. L’impacte econòmic de lesmobilitzacions contra la sentència del procésen les infraestructures i els serveis de transport del Ministeri de Foment s’eleva ja a7,3 milions d’eurosi 175.000 viatgers s’han vist afectats per retards o cancel·lacions. Així ho recull un primer informe elaborat per aquest departament al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Una de les factures més altes és la dels danys de l’aeroport del Prat. Els desperfectes causats pels actes vandàlics de la protesta organitzada per Tsunami Democràtic el mateix dia que es va donar a conèixer la sentència arriben als 1,2 milions d’euros. Diverses instal·lacions dels aparcaments van quedar destrossades durant els aldarulls amb els cossos policials, on els manifestants van utilitzar fins i tot els extintors per enfrontar-se als antiavalots.

Els danys causats en infraestructures ferroviàries com el sabotatge que va tenir lloc divendres passat en una línia de Rodalies ascendeixen a600.000 eurosi els desperfectes causats a les autopistes i carreteres de titularitat estatal pels talls i les barricades en sumen360.000. Ala Jonquera, els manifestants que van interrompre l’entrada a Espanya a l’AP-7van arribar a tallar les tanques protectores per posar-les de barrera davant els vehicles.

La factura per les indemnitzacions a les quals haurà de fer front Renfe en compliment dels seus compromisos de servei i puntualitat no es queda enrere. La companyia pública ha calculat que no baixaran dels 1,2 milions d’euros. Els passatgers afectats tenen tres mesos de termini per reclamar-les.

Lucre cessant

Notícies relacionades

L’import més alt és el que correspon allucre cessant, el dels ingressos que no s’han arribat a produir per part de les empreses del grup Foment. Segons les dades de Renfe, Adif, Aena, Enaire i Ports, lacaiguda en el nombre de passatgersprevistos ha causat un impacte de quatre milions d’euros en els seus comptes.

Els incidents de Barcelona han dissuadit molts potencials clients de viatjar a la ciutat en aquestes dates, a més de la por de quedar atrapats en alguns dels talls i sabotatges. Foment estima que fins al moment s’han vist afectats més de190.000 viatgers, bé sigui perquè els seus vols o trens han sigut cancel·lats (166 vols i 243 trens cancel·lats i 4 escales de creuers), o perquè ha patitretards excessiusderivats dels talls.