REACCIONS A LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

Solidaris en la protesta

En Peu de Pau va emergir dissabte per intentar frenar els actes vandàlics

Els armilles grogues de Sanitaris per la República i StreetMedicsBCN ofereixen els primers auxilis als ferits

zentauroepp50482891 protestas191020002212

zentauroepp50482891 protestas191020002212 / ANGEL GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La matinada de dijous a divendres Carlos Márquez Daniel, periodista d’EL PERIÓDICO, va rebre a la cama l’impacte d’un tret de foam dels Mossos. Ràpidament van aparèixer uns armilles grogues que es van encarregar d’atendre’l. Són els Sanitaris per la República, un grup que ofereix els primers auxilis als ferits. 

Aquesta plataforma independentista, que compta amb 700 afiliats, va néixer fa un any per ser el «primer punt de referència per a persones ferides» en «manifestacions de risc». «Atenem tothom, siguin Mossos, policies nacionals, de Vox, de la CUP, sense mirar ideologies», afirma el Màrius, fundador de Sanitaris per la República, que afegeix que els ferits que més els han impactat han sigut els que han perdut un ull.

No són l’únic grup sanitari que opera aquests dies. També ha sorgit Street Medics BCN, que agrupa uns 80 sanitaris com l’Alberto i el Pol, que expliquen que aquesta iniciativa es va engegar la setmana passada. També lluen armilles grogues però destaquen la seva neutralitat, a diferència de Sanitaris per la República o Bombers per la República.

Situacions de tensió

Notícies relacionades

Juntament amb els armilles grogues dels sanitaris solidaris apareixen els verds de Som Defensores, que agrupa organitzacions que treballen en la defensa i protecció de drets humans com Novact, Iacta, ACDDH, La Fede o Irídia. El Centre de Recursos de Drets Humans de l’Ajuntament de Barcelona ha reforçat precisament el servei gratuït del Centre Irídia per atendre les persones ferides o afectades per les càrregues policials o per diferents situacions d’estrès, ansietat o angoixa vinculades a la tensió en el marc de l’exercici del dret de la protesta. 

La iniciativa de la qual més s’ha parlat en les últimes hores és En Peu de PauMartí Olivella, que coneix bé el món de la resistència no violenta perquè ja va ser un dels primers objectors de consciència en els 70, va encapçalar aquesta plataforma fa dos anys. Després de cinc dies de disturbis, dissabte van recollir l’esperit de la resistència pacífica per frenar els conats vandàlics. «Diversos col·lectius reunits des de fa dos anys a En Peu de Pau vam crear un espai davant del cordó de la policia que hi havia a la part alta deVia Laietana, al costat de la plaça Urquinaona», afirma. I celebra queaquella concentracióacabés, sis hores després, «sense cap ferit». Després d’aplaudir que diumenge també acabés sense gairebé incidents, creu que la seva proposta guanya adeptes. «Ningú sap què passarà però en dos dies gairebé un miler de persones s’ha inscrit al canal de Telegram», destaca.