OPERACIÓ A BARCELONA

La Policia escorcolla la seu de l'Associació Catalana de Municipis

Una de les operacions investigades és el viatge d'alcaldes a un acte de Puigdemont a Brussel·les

Els agents estan revisant factures de l'entitat que es remunten a fa cinc anys

zentauroepp50506248 pol191021140011

zentauroepp50506248 pol191021140011 / LAURA GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

La Policia Nacional Policia Nacionalestà registrant aquest dilluns, per ordre d’un jutjat de Barcelona, la seu de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) a la recerca de documentació vinculada amb la presumpta desviació fons públics. Una de les operacions investigades és un viatge d’alcaldes catalans a Brussel·les per assistir a un acte amb l’expresident Carles Puigdemont. Els agents també s’han interessat per altres contractacions de l’entitat municipalista i estan revisant factures del 2014. 

Les actuacions liderades per la Comissaria General d’Informació estan declarades secretes i, a més del registre de la seu de l’ACM, n’inclouen dos més en agències de viatge de Vic (Alemany) i Barcelona. Segons fonts policials, la investigació no afecta l’actual conseller de l’Interior, Miquel Buch, que va ser president d’aquesta entitat entre el 2011 i el 2018.

► Últimes notícies de Barcelona en directe

Últimes notícies de Barcelona en directe

L’operació policial està dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 16 de Barcelona. L’ACM, una entitat que agrupa ajuntaments de l’òrbita sobiranista, s’ha caracteritzat per recolzar l’estratègia política dels líders del procés independentista i per organitzar viatges de recolzament a l’exmandatari català fugit a Bèlgica.

Una de les despeses que és sota la lupa policial és el viatge de 167 alcaldes independentistes a Brussel·les per assistir a un acte amb Puigdemont, el 7 de novembre del 2017. Fonts consultades per aquest diari expliquen que en el registre els agents no es limiten a emportar-se documentació relativa a aquest periple i estan requisant també material comptable i arxius informàtics de l’ACM. La Policia no ha procedit a fer cap detenció.

Diligències des del 2018

El setembre del 2018, la Fiscalia Superior de Catalunya va arxivar unes diligències d’investigació per aquest mateix viatge. El fiscal encarregat del cas, José Joaquín Pérez de Gregorio, va afirmar en el seu decret que no hi havia indicis que les despeses d’aquest desplaçament, estada i lloguer del local que va acollir l’acte dels alcaldes «fossin procedents, ni en tot ni en part, de fons públics dels respectius consistoris». L’ACM va documentar llavors que els 167 alcaldes havien ingressat els 300 euros que costava el desplaçament a Brussel·les. Ara, no obstant, s’intenta aclarir el paper d’aquesta associació de municipis.

Notícies relacionades

El viatge i l’acte van ser organitzats per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’ACM, amb un cost de 63.870 euros i 13.322, respectivament. El transport amb avió va ser gestionat per l’agència de viatges de Vic registrada aquest dilluns.

El president de l’ACM, Lluís Soler, ha explicat aquest dilluns que el registre ha començat a les deu del matí i que tant l’equip directiu de l’entitat com la resta del personal «han col·laborat en tot moment» amb els agents. La candidata de JxCat al 10-N, Laura Borràs, ha assegurat que l’operació policial a l’ACM forma part d’una «ràtzia» contra l’independentisme.