13 ferits i un detingut a Madrid després de la marxa per l'«amnistia de tots els presos polítics»

La manifestació ha congregat unes 4.000 persones al centre de la capital espanyola

zentauroepp50480361 a protester holds a smoke flare during a pro amnesty demonst191019211342

zentauroepp50480361 a protester holds a smoke flare during a pro amnesty demonst191019211342 / OSCAR DEL POZO

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els aldarulls i les càrregues policials produïdes a Madrid després que un centenar de manifestants hagin provat de tallar la Gran Via s’han saldat amb un detingut i almenys 13 ferits, tres d’ells policies. 

Els enfrontaments entre manifestants i les forces de seguretat s’han produït entorn de les 20.30, una hora després que finalitzés una marxa de 4.000 persones que aquest dissabte, com cada any, ha demanat l’«amnistia de tots els presos polítics».

Les càrregues s’han iniciat a la Gran Via, quan diversos centenars de manifestants han intentat tallar aquesta avinguda i la Policia Nacional ha carregat contra ells.

Posteriorment, els manifestants han agafat cadires i mobiliari d’una terrassa de la madrilenya plaça de Callao i els han llançat contra els agents, provocant que un dels policies resultés ferit.  Durant els aldarulls un home ha sigut detingut a Callao. Després, els moments de tensió i les càrregues s’han traslladat al carrer Preciados, mentre que la Policia Nacional ha desallotjat la plaça de Callao, amb mobiliari pel terra, i una trentena de furgons policials han tallat el trànsit a la Gran Via.

Aquest enfrontament ha provocat de moment, ja que el Samur segueix fent atencions, 13 ferits, tres d’ells agents de la Policia Nacional, un d’ells per un tall a una cama «potencialment greu», un altre per fractura a la clavícula i el tercer per un cop al cap.  Els altres 10 ferits no són greus i només un d’ells ha hagut de ser traslladat per una possible fractura al braç, segons ha informat a Efe un portaveu d’Emergències Madrid. 

Al voltant d’una hora després dels aldarulls, la circulació ha sigut restablerta a la Gran Via i els serveis municipals han netejat les destrosses produïdes tant en mobiliari urbà com en terrasses o a l’arbratge, mentre que el dispositiu policial s’ha traslladat a la plaça de Santo Domingo. 

Els enfrontaments s’han iniciat una vegada finalitzada, a les 19.30, la marxa de 4.000 persones, segons dades de Delegació de Govern, que havia recorregut la capital des d’Atocha fins a la Puerta del Sol entre altes mesures de seguretat i sense incidents. 

Aquesta manifestació, organitzada per més d’una vintena d’agrupacions d’esquerres, reclamava l’«amnistia de tots els presos polítics», i feia especial menció als «presos polítics catalans» malgrat que la marxa estava preparada des de fa «moltíssim temps» i sol ser habitual, segons han assenyalat a Efe els organitzadors.

Notícies relacionades

Els convocants calculen que al nostre país hi ha a les presons entre 500 i 300 presos polítics, entre els quals citen els condemnats d’Altsasu i han recorregut els carrers de Madrid en una protesta en la qual han predominat les banderes republicanes i no han abundat les referències a Catalunya: tres emblemes amb l’estelada i un cartell en record dels condemnats pel procés.

A més, aquest dissabte un centenar de joves s’han concentrat per la seva banda a la confluència dels carrers Goya i Alcalá després d’una convocatòria a «joves patriotes» sota el lema «Catalunya és Espanya» i la Policia Nacional ha impedit que es dirigissin cap a on era la manifestació proamnistia dels presos polítics per evitar aldarulls.