REACCIÓ A LA SENTÈNCIA

L'independentisme ensenya les seves dues cares al centre de Barcelona

Els greus disturbis eclipsen la manifestació oficial, que reuneix mig milió de persones

La vaga sobiranista, d'impacte moderat, no assoleix l'afectació de la del 3-O del 2017

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’independentisme ha ensenyat aquest divendres, dia en què el seu sindicat havia convocat vaga general, les seves dues cares. La que li agrada a Quim Torra –massiva, festiva i per a tots els públics– va congregar més de mig milió de persones al centre de Barcelona. Però també hi va haver espai per a l’altra, la que s’està veient cada dia des que el Tribunal Suprem va dictar sentència contra els líders del procés. A menys de 500 metres de la manifestació oficial, joves radicals han tornat a enfrontar-se amb violència a la policia, llançant pedres i aixecant barricades en flames, als voltants de la direcció de la Via Laietana.

La d’aquest divendres era una jornada important per a l’independentisme. Les Marxes per la Llibertat, les multitudinàries columnes que van sortir dimecres de Girona, Tarragona, Vic, Berga i Tàrrega, arribaven a Barcelona, coincidint amb la vaga. Tot estava preparat per a una demostració pacífica i imponent, com la que es produeix en cada Diada en els últims anys. I s’ha produït, però la intensitat dels disturbis posteriors, que han acabat amb desenes de ferits i detinguts, ha entelat la imatge que buscava el Govern.

Segons la Guàrdia Urbana, 525.000 independentistes s’han concentrat al centre de Barcelona per protestar per la sentència del procés. En els parlaments, la líder de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha instat el Govern a «defensar i sostenir una declaració d’independència». I també es s’ha llegit una carta d’un dels condemnats, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que cridava els independentistes a respondre «units i no-violents als intents d’escarment» i a la «repressió».

Guerrilla urbana

No obstant, al mateix temps i a pocs carrers de l’encreuament entre la Gran Via i el passeig de Gràcia, on tenien lloc els discursos, es desencadenava una batalla entre manifestants i policia més dura que en dies anteriors. Amb tàctiques de guerrilla urbana –encenent fogueres i tirant llambordes i coets–, els joves independentistes han fuetejat els agents durant cinc hores seguides. La policia ha respost amb llançament de gasos i amb pilotes de goma. Les imatges han sigut ser impactants i han contrastat vivament amb la versió idíl·lica del moviment que el sobiranisme institucional estava interessat a ensenyar al món. A més, han coincidit amb la notícia que l’Audiència Nacional investiga el Tsunami Democràtic –que no era darrere de les protestes d’aquest divendres– per terrorisme.

De nou, el president de la Generalitat ha semblat paralitzat per la situació. El president de la Generalitat donava l’enhorabona als participants en la manifestació multitudinària i remarcava «la força cívica i pacífica» de l’independentisme, mentre emmudia respecte als greus disturbis.

Un Govern anquilosat

El desacord en la resposta independentista a la sentència –Torra es va quedar dijous només en la seva proposta de celebrar un altre referèndum aquesta legislatura– i en la valoració de l’actuació d’aquests dies dels Mossos d’Esquadra anquilosa el Govern. Aquest divendres, l’exdiputat d’ERC Joan Tardà ja ha insistit obertament en la necessitat de «convocar eleccions com més aviat millor» a Catalunya.

El Govern espanyol, que continua avaluant tots els escenaris de sortida a la crisi, ha omplert el buit comunicatiu amb una compareixença del ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska.  Ha sigut taxatiu: «Aplicarem a l’independentisme violent el Codi Penal amb tota la seva contundència». També ha recordat que aquests dies ja s’han practicat més d’un centenar de detencions i ha remarcat que ja hi ha més de 200 policies ferits, un d’ells, greu.

El Govern central demana a Torra una condemna

A més, Grande-Marlaska ha aprofitat per enviar un missatge al president de la Generalitat. «És important que les institucions polítiques autonòmiques i el president Torra facin una condemna expressa de l’independentisme violent», ha exigit. Li ha contestat poc després el conseller d’Interior. «L’independentisme és pacífic, respectuós i cívic. El que veiem ara és violència organitzada, grups combatius, que, més enllà de si són independentistes o no, no és la imatge del que és el moviment», ha dit Miquel Buch, molt qüestionat per ERC i, fins i tot, per sectors de JxCat.

Notícies relacionades

A aquella hora, gairebé ningú recordava ja la vaga general, convocada per Intersindical-CSC i IAC i no secundada per les grans centrals sindicals, que ha tingut un seguiment moderat. No ha sigut un dia feiner normal, en part pels talls viaris i els problemes de mobilitat que s’han produït des de primera hora del matí. L’aturada ha tingut més afectació en el comerç, les universitats i l’ensenyament públic que en l’activitat industrial o la sanitat. La vaga també ha provocat la cancel·lació preventiva de 58 vols al Prat.

No obstant, si es compara la jornada amb l’única referència existent, l’«aturada de país» del 3 d’octubre del 2017, el seguiment ha sigut menor, jutjant pel barem habitual, el del consum d’electricitat