violència als carrers

Marlaska avisa Torra: no hi haurà impunitat per als impulsors de la violència

El ministre de l'Interior recorda que el Govern només pot actuar sobre fets i no sobre declaracions

Reclama al mandatari català que decideixi si vol ser president o un activista

comite-moncloa

comite-moncloa

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern considera que no pot actuar contra les intencions expressades per Quim TorraTorra al ple del Parlament aquest dijous, anunciant un nou referèndum, mentre siguin només paraules o opinions i no es materialitzin en fets concrets. Ara bé, l’Executiu fa una nova advertència al president: la justícia no només perseguirà els que participen en actes violents sinó que també castigarà els impulsors. 

El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, ha preferit no dir res, per seguretat, dels avenços en la investigació sobre plataformes com Tsunami Democràtic o si existeixen vincles entre dirigents del Govern i els grups que estan darrere dels aldarulls en les principals ciutats catalanes. No obstant ha enviat un missatge a Torra. «Cap actuació delictiva criminal quedarà impune» i això inclou, ha assenyalat, no només els qui participen als carrers, sinó també els seus «responsables i inductors». En una roda de premsa al palau de la Moncloa, després de la reunió del comitè de coordinació de la situació a Catalunya, Marlaska ha exigit a Torra que elegeixi. «Que decideixi d’una vegada si vol ser elpresidentdels catalans o un activista», ha reclamat. 

El ministre ha descartat que les declaracions del president cridant a un nou referèndum puguin propiciar l’aplicació a Catalunya de mesures excepcionals. «Ens guiem per fets, les declaracions són interpretables, la qual cosa no vol dir que no les valorem», ha puntualitzat, «els fets i els esdeveniments són els indiscutibles i no admeten interpretació. Respondrem a fets i esdeveniments amb fermesa».

Infiltrats o els de sempre

Amb les investigacions obertes, el ministre ha declinat concretar qui són els radicals que protagonitzen actes violents, si són «infiltrats» – com assegura Torra;  si són «antisistema» antisistema» –com sosté el conseller d’Interior –Miquel Buch– o si són «els de sempre» –com assenyala el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. «Són persones relacionades amb moviments que intenten pertorbar la seguretat i la convivència amb finalitats suposadament polítiques, però el seu final real és alterar l’ordre públic», ha argumentat Marlaska. 

El ministre ha comparegut després d’assistir a la reunió del comitè de coordinació de la situació a Catalunya, presidit per Pedro Sánchez abans de viatjar a Brussel·les per participar en el Consell Europeu.  [En directe: totes les notícies i reaccions sobre Catalunya]

La reunió té lloc després d’una altra nit de greus disturbis a Catalunya i hores després de la declaració del president de Generalitat, Quim Torra, que per a l’Executiu va ser«forçada i influenciada per la violència», després d’haver-se negat durant dies a condemnar-la.

Notícies relacionades

Aquest comitè d’informació tècnica manté reunions des del dia 10 i és coordinat pel Departament de Seguretat Nacional. En el comitè participen el gabinet de la Presidència, Vicepresidència, Interior, Afers Exteriors, Defensa, Justícia, Economia, Foment, CNI i la Secretaria d’Estat de Comunicació.  

El web d’EL PERIÓDICO emet en directe la roda de premsa.