El Suprem rebutja l'intent de Vox de frenar l'exhumació de Franco

El partit d'ultradreta intentava impedir el trasllat de les restes a través de la Junta Electoral Central

L'alt tribunal es nega a rebutjar la decisió de la JEC sense sentir les parts

zentauroepp44738019 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 190226165302

zentauroepp44738019 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 190226165302 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Secció Tercera del Contenciós del Tribunal Suprem ha rebutjat l’intent de Vox de frenar l’exhumació de Francisco Franco. Ho ha fet al rebutjar la petició del partit ultradretà a la Junta Electoral Central de suspendre l’acord del Consell de Ministres del passat dia 11 relatiu al trasllat de les restes del dictador al cementiri de Mingorrubio, al districte madrileny d’El Pardo.

El president de la Junta Electoral Central va inadmetre les pretensions formulades «per absència manifesta de fonament en relació amb les competències» que corresponen legalment a l’òrgan de control electoral. En la seva interlocutòria, el Suprem indica que l’entitat recurrent no formula cap al·legat que critiqui o enervi l’apreciació de l’acte recorregut més enllà que considera electoral l’acord de Consell de Ministres, malgrat que es va produir després de dictar-se la sentència ferma en la qual es va donar el vistiplau a l’exhumació.

Notícies relacionades

«Considerem atendible el criteri de l’acte recorregut –assenyala el Suprem–. A l’apreciar que l’acord de Consell de Ministres és aliè al procediment electoral decauen per inconsistència els arguments que defensen l’extrema urgència de la mesura cautelar que se’ns demana».

També raona que si s’accedís a la pretensió de suspensió cautelaríssima de l’acte de la JEC en els termes que demana Vox, la Sala estaria obviant les atribucions que la llei li atribueix i la substituiria indegudament al seu exercici, desbordant l’àmbit d’exercici de la nostra jurisdicció. Tot això sense audiència prèvia de l’Administració electoral demandada i amb l’única cobertura d’un acte administratiu previ d’inadmissió de la pretensió formulada, que raona una falta de competència.