El Govern no aconsegueix pactar una reacció als disturbis

El conseller Buch suspèn una roda de premsa després d'una llarga reunió amb Torra

El president abandona la trobada per afegir-se a una de les marxes de l'ANC

undefined50420259 barcelona 15 10 2019   pol tica    acciones de la polic a y 191015234038

undefined50420259 barcelona 15 10 2019 pol tica acciones de la polic a y 191015234038 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als líders del procés han obert de nou una esquerda en el Govern de Quim Torra, que públicament recolza les mobilitzacions però alhora els Mossos d’Esquadra, la seva policia, actuen per contenir-les. Els aldarulls que es van viure dilluns, amb prou feines unes hores després del veredicte, amb el setge a la T-1 de l’Aeroport de Barcelona, i la jornada de dimarts amb enfrontaments contra la policia als voltants de la Delegació del Govern a Catalunya han provocat una nova crisi interna.

Aquest dimecres, el conseller Miquel Buch ha acudit a primera hora al Palau de la Generalitat per reunir-se amb el president i amb la portaveu del Govern, Meritxell Budó. A les 10.30 hores estava previst que Buch llancés un missatge a través dels mitjans públics catalans que després s’ha convertit en una roda de premsa a petició dels periodistes. A l’hora acordada, la sala de premsa de la conselleria estava plena a vessar de mitjans. Però l’inici s’ha anat retardant perquè la reunió a Palau encara continuava. Cap a les 12.15 hores, Interior ha comunicat formalment que la roda de premsa quedava ajornada fins a les 17.00 hores.

¿Per què s’ha allargat tant la reunió al Palau de la Generalitat? Era una trobada en què Buch anava a informar personalment Torra i Budó del que havia passat durant els disturbis de dimarts. El conseller anava a traslladar-los la informació recollida pels Mossos abans de dirigir-se als mitjans de comunicació. Però no hi ha hagut consens i s’han desencadenat els rumors sobre la possible dimissió o destitució de Buch, tot i que, pel que sembla, aquestes especulacions tenien poc fonament. La continuïtat de Buch no sembla estar en joc. El que es debat és què i com explicar el que ha passat.

Notícies relacionades

Torra ha acabat abandonant la reunió i ha posat rumb a una de les columnes de l’ANC i Òmnium, la deGirona, cap a les 11.30 hores. Però la trobada ha seguit amb Buch i Budó. I novament sense acord sobre el missatge. El contingut del que anava a dir Buch era decisiu per deixar clar quin era el posicionament del Govern davant dels aldarulls. La sortida de Torra de la reunió i el fet que hagi seguit amb la portaveu indica que la qüestió a debatre és precisament què explicar.

Fonts policials remarquen que aquesta vegada Buch compta amb el recolzament de la cúpula dels Mossos, ja que no s’ha ficat en la gestió de l’ordre públic. I remarquen també que la coordinació amb laPolicia Nacional i amb la Guàrdia Civil és total. Policialment, els cossos de seguretat, amb el timó en mans dels Mossos, les coses estan clares: mantenir l’ordre. El problema el té el Govern, que no pot estar a dos llocs alhora. No resulta afegir-se a la mobilització de protesta contra la sentència mentre defensa la policia que la conté.