Marchena adverteix que només dos jutges del TS podrien jutjar Puigdemont

Durant l'examen per ser renovat com a president de la Sala Segona assenyala que en aquest judici 13 dels magistrats podrien entendre's contaminats

Lamenta les filtracions, però assenyala que els que s'han mostrat més indignats no van criticar el hackeig del seu correu electrònic

zentauroepp50394302 marchena191015185542

zentauroepp50394302 marchena191015185542 / Pool

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El president del tribunal que va jutjar el procés, Manuel Marchena, ha fet aquest dimecres el preceptiu ‘examen’ per renovar el seu càrrec al capdavant de la Sala Segona del Suprem. En la seva intervenció no ha pogut evitar referir-se a la sentència del procés i fins i tot advertir del risc que preveu davant d’un futur judici de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont una vegada sigui lloc a disposició de la justícia espanyola. 

Es refereix al fet que només els dos més moderns de la Sala Segona del Suprem, Eduardo de Porres i Susana Polo, no han intervingut de cap manera en el judici que ha acabat en la condemna a penes d’entre 9 i 13 anys de presó als líders del procés, per la qual cosa serien els únics que podrien jutjar-lo en cas que Bèlgica accedeixi a l’última petició d’entrega espanyola.

Va assenyalar que «hi ha jurisprudència que diu que la Sala que ha enjudiciat uns participants pot valorar el fragment referit a un o dos dels protagonistes» quan aquests fugen i són posats a disposició de la justícia espanyola posteriorment. Segons la seva opinió, «en un altre tipus de judici pot ser, però en el procés haver «valorat el testimoni de 500 testimonis, revisat metres cúbics de documentació» i dictat la condemna els «situa en una posició difícil» per «tornar a enjudiciar els mateixos fets».

Només dos

Marchena ha dit davant de la Comissió de Qualificació del Consell General del Poder Judicial que 13 dels 15 que integren la Sala Segona ja havien tingut relació amb el procediment. En realitat són 14: els set del judici, que també resoldran els incidents de nul·litat d’actuacions anunciats per les defenses; els quatre (tres més el que va substituir-ne un que va emmalaltir) que van resoldre els recursos contra la instrucció del jutge Pablo Llarena; l’exfiscal general de l’Estat Julián Sánchez Melgar (que es va apartar quan va tornar al Suprem), i Carmen Lamela (instructora del cas a l’Audiència Nacional).

La situació de la Sala Segona canviarà ben aviat, perquè s’han de cobrir les places de dos d’aquests magistrats, Luciano Varela i Alberto Jorge Barreiro, recentment jubilats. El primer va formar part del tribunal i el segon, de la sala d’apel·lació. Amb això ja hi hauria quatre jutges sense contaminar, la resta fins a reunir-ne el nombre necessari per jutjar els fets es cobriria amb magistrats d’altres sales, preferentment de la militar, per ser la més relacionada amb la de dret renal.

Lamenta les «filtracions» 

Notícies relacionades

Quant a les informacions que dissabte van avançar el contingut de la sentència, Marchena va explicar que en un primer moment hi havia hagut «pronòstics sobre la decisió judicial, que després s’han confirmat» i després informacions més correctes que vol entendre que procedeixen de «dades obtingudes a través de terceres persones a qui es comentava en confiança un determinat extrem i que permeten una informació ja concreta sobre la sentència». Va destacar l’«esforç deliberatiu» i va destacar que el secret no s’havia trencat fins al final, quan pràcticament havien acabat. 

Després d’avalar el dret a la informació, Marchena es va referir al que va passar com «un mal que s’ha d’afrontar d’alguna manera». No va desaprofitar l’oportunitat de recordar que des dels sectors que més han criticat l’avanç de la sentència ni van esmentar quan es va piratejar el seu correu electrònic.