ERC demana a Interior «responsabilitats per les actuacions policials injustificades»

Els republicans afirmen que hi ha mossos que actuen contra els valors democràtics

zentauroepp49291672 aragones torra190809193549

zentauroepp49291672 aragones torra190809193549 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

ERC colla el seu soci de Govern, Junts per Catalunya. En un insòlit comunicat, els republicans, sempre previnguts a l’hora de mostrar públicament les dissensions amb la postconvergència, s’han desmarcat de les accions policials vistes en les manifestacions postsentència. El malestar republicà, que va motivar que, al matí, Pere Aragonès convoqués una reunió amb Miquel Buch, Ester Capella, Meritxell Budó i Quim Torra, i que es va suspendre quan el president va partir cap a una de les caminades que organitza aquests dies l’ANC, no es va apaivagar durant el dia. És més, la compareixença de Buch davant els mitjans, finalment a la tarda, malgrat ser anunciada per a mig matí, i en la qual el conseller no va fer cap indici d’autocrítica, va fer que ERC es decidís a llançar el comunicat.

«A l’escenari polític i social actual, ERC entén que l’objectiu prioritari dels Mossos d’Esquadra ha de ser preservar l’exercici dels drets civils i polítics del conjunt de la ciutadania», exposen els republicans en la nota, potser com a centre mesurat per a la mateixa rematada: «En aquesta línia, ERC exigeix que es duguin a terme les investigacions pertinents de totes les actuacions injustificades i que, arribat el cas, es depurin les responsabilitats i s’informi la ciutadania amb total transparència».

Dret a la mobilització

La clatellada a la Conselleria d’Interior, i per tant a Miquel Buch, es produeix després d’un paràgraf on ERC es «reafirma en la més absoluta defensa del dret a la mobilització i a la protesta per part de la ciutadania»

Després, els republicans afirmen que «a la immensa majoria dels efectius» del cos policial «els guia la vocació de servei i els valors democràtics» i això fa «fins i tot més incomprensible que alguns elements puguin portar a cap accions que, de manera sistemàtica, contradiuen aquests principis».

Notícies relacionades

Per tot això, «és la lleialtat institucional la que ens mou a exigir al Govern al qual donem recolzament parlamentari que prengui mesures efectives per revertir de manera immediata aquesta situació».

Crida a la calma

Abans del comunicat, el coordinador general d’ERC i vicepresident del Govern va fer a l’ACN «una crida a la calma, la serenitat i la responsabilitat de tots». També va afirmar que en els Mossos, com a policia democràtica, «s’avaluen totes les actuacions». Un to més mesurat i conforme al càrrec. Fonts d’ERC reconeixen que l’aparició d’Aragonès va obeir, en part, al buit comunicatiu que Torra amb la seva marxa i Buch amb el seu ajornament de la compareixença havien creat.